Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Gras en mais oogsten waarvoor is bemest

Wageningen - De verschillen in drogestofopbrengst per perceel grasland en mais zijn enorm, constateert het Praktijknetwerk Ruwvoeropbrengst in Zicht aan de hand van vorig jaar gedaan onderzoek. Een hogere bemesting of meer beregenen in droge periodes is echter niet altijd een oplossing om de laagproductieve stukken land meer te laten geven, stelt DLV-er Sjoerd Roelofs.

Soms is het beter om een laagproductief perceel gewoon minder te bemesten. Meer geven is zonde van het geld. Het praktijknetwerk hoopt de komende tijd meer inzicht te krijgen in de vraag wanneer meer of minder moet worden bemest of beregend, of welke andere maatregel moet worden toegepast. Als het ene grasperceel 8 ton drogestof geeft en het andere 13 ton, loont het toch om te kijken welke maatregelen - naast de al bekende - kunnen helpen.

Lees deze week meer in Boerderij Magazine nummer 30.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • donkersmelkvee

  Gewoon zorgen dat de grond in orde is en dit middels bodemonderzoek controleren. Als je dan zorgt dat de bemesting, kalktoestand etc in orde zijn moet de zon de rest doen.

 • Zuperboer

  En dan nog de juiste dosis geduld aan de dag leggen. Dus niet te vroeg maaien. Zoek het juiste moment, m.a.w. lees het gewas. Stel voor jezelf vast hoeveel % van het gewas in de aar mag zijn (vergelijk dit met het oogstmoment van luzerne) geschoten. Veel gras wordt onnodig te vroeg gemaaid. De akkerbouwmatige benadering zou meer moeten worden toegepast. Dit levert keiharde Euro's op.

 • H Zonderland

  Die akkerbouwmatige benadering zou ook moeten worden toegepast bij m.n. mestaanwending. Dat is dus wat anders dan tegen zo laag mogelijke prijs met zoveel mogelijk gewicht en brandstof mest de grond in stampen. Alle goede tips ten spijt, zonder (biologische en fysische) grondverbetering gaan de opbrengsten niet significant omhoog.

 • landboer

  Slechte grond word nooit geen beste grond!

 • wmeulemanjr1

  Zandgronden krijgen landbouwkundig te weinig mest met nieuwe derogatie, verschraling dreigt!!!

 • agro1

  lagere opbrengsten, hogere prijzen, ciolos boppe!!!

 • Mozes

  Wij hebben steeds meer behoefte aan oogstmachines die per perceel de opbrengst in kg drogestof kunnen meten.

 • agro1

  M, hak eens een beetje in steen, uit die tijd stam je toch? alles bekend bij der Staat, joepiejee, ciolos boppe!!!

 • pietjeeigenwijs

  Veel vragen en schijnbaar niet de juiste oplossingen? Is hier gebrek aan echte kennis? Of wordt de boer bewust dom gehouden? Er is voldoende kennis aanwezig maar mag het ook beschikbaar komen voor de boer? Wat leren de jonge boeren op school? Hier is nog een hele stap, stappen te zetten! Het onderwijs loopt nog erg achter heb ik geconstateerd, jammer een inhaalslag is wenselijk. Maar het mooie is de kennis is er ga op zoek!!!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.