Rundveehouderij

Nieuws 2878 x bekeken 2 reacties

'Geen slacht meer van schapen met geel oormerk'

Zoetermeer - De Nederlandse schapenslachterijen dreigen vanaf 1 juni geen schapen meer te slachten als die niet zijn voorzien van een elektronische chip.

Reden is dat de slachterijen niet langer verantwoordelijk gesteld willen worden vanwege mogelijke onduidelijkheden in de tracering van de dieren.

"Wij merken dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) veel strenger is geworden sinds de kwestie bij slachterij Van Hattem, aldus voorzitter Louis Westgeest van Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV). "Wij willen niet het risico lopen dat bij ons vlees wordt geblokkeerd omdat er van een bepaald schaap geen geboortemelding is gedaan." Met een elektronische chip kunnen dergelijke schapen snel worden gedetecteerd en buiten de slacht worden gehouden, met een geel oormerk is dat erg lastig. Bezitters van schapen met een geel oormerk moeten deze dieren dan maar exporteren, menen de slachterijen.

Laatste reacties

  • Elevage

    dus dan jagen we alle schapenhouders op extra kosten die nu de hele handel moeten om-chippen??

  • braakman.tap1

    Ze verhogen de kosten al per 1 juli. Daar moet Marianne Thieme morgen maar even vragen over stellen in de kamer. Doet ze tenminste wat nuttigs daar.

Of registreer je om te kunnen reageren.