RundveeNieuws

Extra melk uit vaker voeren betaalt robot terug

Maassluis – Lely stelt dat de aanschaf van een machine (Lely Juno) om automatisch voer aan te schuiven in enkele jaren is terugverdiend.

Om die stelling te onderbouwen heeft Lely een enquête gehouden onder honderd Juno-gebruikers in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Daarnaast is onderzoek uitgevoerd op tien bedrijven.

De gemiddelde gebruiker bespaart 28 minuten arbeid door het automatisch aanschuiven van het voer. Slechts 5 procent van de geënquêteerde gebruikers gaf kostenbesparing op als reden voor aanschaf van de Juno. Veehouders die geïnteresseerd zijn in aanschaf hikken juist tegen de prijs aan en denken dat de terugverdientijd lang is.

Het onderzoek op de tien bedrijven is verdeeld over twee perioden van twee weken. In de eerste twee weken is het voer drie keer per dag aangeschoven, overeenkomstig praktijkbedrijven zonder aanschuifrobot. Daarna is de frequentie opgevoerd naar tien keer per dag voer aanschuiven.

Gevolg is dat het aantal weigeringen op de robot iets toenam. Dat is gunstig, want dan melden de dieren zich gemiddeld vaker bij de melkrobot waardoor er minder koeien gehaald moeten worden. Het aantal melkingen blijft gelijk net als het percentage restvoer aan het voerhek. De krachtvoergift daalde met bijna 1 kilo per 100 kilo melk naar 31,33 kilo. De melkgift is 0,39 kilo melk hoger bij tien keer daags aanschuiven. Bij een prijs van 35 cent betekent dat op een bedrijf met honderd koeien een extra inkomen van €4.100. De tijdsbesparing levert ook nog eens €2.250 gerekend bij een besparing van een kwartier per dag bij een uurloon van 15 euro. Verder is er nog een besparing mogelijk van circa 1.500 liter brandstof voor de trekker. De Lely Juno vraagt daartegen maar 500 kWh aan stroomverbruik.

Beheer
WP Admin