Rundveehouderij

Nieuws 2241 x bekeken

Export fokvaarzen in de lift

Zoetermeer – Zowel Rusland als Turkije staan de import van Nederlands fokvee weer toe. Dat laat Erik Gostelie, directeur van exportorganisatie Veepro, weten.

Steeds meer landen openen hun grenzen voor Nederlands fokvee en de export trekt fors aan.

De export van Nederlands fokvee heeft afgelopen jaren flink geleden onder de gevolgen van blauwtong en Schmallenberg. De aantallen duikelden naar beneden, zo blijkt uit de jaarstatistieken van het NRS. Werden er in 2011 (1 september 2010-31 augustus 2011) nog 53.582 exportcertificaten afgegeven, in 2013 bleef de teller steken op 20.942 exportcertificaten. De nasleep van blauwtong en Schmallenberg heeft de exporteurs veel geld gekost. Belangrijke afnemers als Rusland (sloten grens in februari 2012) en Turkije (gaf tot voor kort geen importvergunningen meer af) stopten hun import. Rusland was in 2011 nog goed voor 10.283 exportcertificaten. Voor Turkije, dat lange tijd haar grenzen weer opende, werden in 2012 2.125 exportcertificaten afgegeven.

Engeland bood nog enigszins soelaas maar ook voor deze bestemming daalde het aantal exportcertificaten van 5.467 in 2011 naar 3.081 in 2013. Hoewel grenzen weer worden geopend blijven er obstakels bestaan. Zo moeten Nederlandse exporteurs op Rusland nog steeds aan extra regels voldoen ten opzichte van collega's uit bijvoorbeeld Duitsland. Er blijft volgens Gostelie dus werk aan de winkel.

Toch gloort er licht aan de horizon. De export is enorm aangetrokken. Vanaf januari gingen er volgens de Veepro-directeur al rond de 20.000 fokvaarzen de grens over. Steeds meer landen openen de grenzen of staan op het punt om dit te gaan doen. Zo ging recent ook Senegal open en overweegt India haar grenzen voor Nederlands vee te openen.

Of registreer je om te kunnen reageren.