RundveeNieuws

Denen: fusiebeleid Arla boerenbedrog

Fredericia – De Belgische zuivelcoöperatie Walhorn betaalt te weinig voor de opname in de coöperatie Arla. Dat vindt de Deense melkveehoudersorganisatie Danske Mælkeproducenter (LDM), die scherpe kritiek heeft op de concernleiding.

Het eigen vermogen van het concern bedraagt volgens LDM-voorzitter Kjartan Poulsen krap 18 cent per kilo ledenmelk, waarvan 4,5 cent op de individuele ledenrekeningen staat. De leden van Walhorn betalen alles bij elkaar echter hoogstens 9,4 cent om binnen te komen. “Dat betekent dat wij als oorspronkelijke leden een stuk van het bedrijf cadeau doen aan de nieuwe leden.”

Poulsen stelt vast dat dezelfde praktijk werd toegepast in Engeland en verwijt de concernleiding ‘boerenbedrog’ door eerst te investeren in nieuwe productiecapaciteit en dan te gaan roepen dat er meer melk nodig is en daarom moet worden gefuseerd. Dat gebeurde in Engeland en gaat nu weer zo in België. “Er wordt een droogtoren gebouw in Pronsfeld en nu zijn we genoodzaakt daar ook melk voor te vinden.”

Beheer
WP Admin