Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

DOC verlaagt voorschot opnieuw

Hoogeveen - DOC Kaas verlaagt het voorschot over april met netto €1,47 per 100 kilo van €40,57 naar €39,10 per 100 kilo. De vet- en eiwitprijzen worden verlaagd van achtereenvolgens €3,81 naar €3,68 en van €7,62 naar €7,36 per kilo.

De voorschotprijs geldt bij een jaarleverantie van 700.000 kilo, exclusief btw en na aftrek van 5 cent heffing ten behoeve van Zuivel NL. Het gemiddelde DOC-lid leverde vorig jaar een hoeveelheid van 816.000 kilo. Bij die hoeveelheid bedraagt het netto voorschot €39,25 per 100 kilo.

DOC Kaas verlaagt het voorschot vanwege de lagere opbrengsten uit de markt voor zowel poeders als kaas, zo meldt directeur Marc Ligthart.

Gemiddeld over de eerste vier maanden van het nieuwe jaar betaalt DOC Kaas de leden €41,54 per 100 kilo melk uit (bij 7 ton per jaar).

De DOC-leden hebben in het voorbije quotumjaar stevig doorgemolken, wat resulteerde in een gemiddelde quotumoverschrijding van zo'n 4,1 procent. Intussen blijft de aanvoer oplopen, wat mogelijk meer druk geeft op de zuivelprijzen.

Ligthart meldt ook dat de ledenraad van DOC Kaas heeft ingestemd met de drie-jarige bouw van een nieuwe kaasfabriek op het Zuivelpark. Inmiddels is ook 9 hectare grond gekocht naast de bestaande fabriek. De te bouwen nieuwe kaasfabriek moet de oude fabriek aan de Alteveerstraat vervangen en ook zorgen voor meer productiecapaciteit. Tom Groot, afkomstig van kaashandelaar KH de Jong, is aangesteld als commercieel directeur bij handelsdochter Dutch Orginal Cheese.

Laatste reacties

  • ghlegebeke

    er kan nog wel 5 ero cent per liter af !
    die Melkveehouders hebben het goed
    genoeg

  • dayo

    je loopt een paar maanden achter

Of registreer je om te kunnen reageren.