Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

'China wordt mega-importeur rundvlees'

Utrecht - China moet in de komende jaren de import van rundvlees sterk vergroten, ondanks een eigen programma voor de stimulering van de rundvleesproductie. De import kan goed stijgen van een kleine 300.000 ton in 2013 naar het dubbele in 2018.

Dit stelt Rabobank International in een bericht over de Chinese markt voor rundvlees. De Chinese overheid mikt erop om de binnenlandse rundvleesproductie te verhogen van 6,3 miljoen ton nu naar 7,17 miljoen ton volgend jaar en mogelijk bijna 7,9 miljoen ton in 2020. De vraag groeit echter sneller. Bovendien in het twijfelachtig of de interne productie zal groeien zoals beoogd.

De productie van kip en varkensvlees wordt namelijk veel sterker en overtuigender gestimuleerd dan de rundvleesproductie. De productie van kip en varkensvlees is in de voorbije jaren dan ook goed gegroeid, maar die van rundvlees niet. Die is op zijn best gelijk gebleven de laatste jaren. De Rabobank noemt dierziekten niet als mede-oorzaak van de problemen, maar ook die speelden een negatieve rol. China is onder meer getroffen door mond-en-klauwzeer (MKZ).

Het rundvlees dat China nu binnenkomt, is naar schatting voor twee derde gesmokkeld product. Dit is omdat de vraag groot is en de prijzen hoog zijn, terwijl de legale invoermogelijkheden beperkt zijn. De Chinese overheid werkt echter aan een ruimere toelating. Australisch rundvlees mag nu worden ingevoerd, Braziliaans rundvlees binnenkort ook en mogelijk aan het einde van dit jaar kan tevens Amerikaans rundvlees naar China. Nederland werkt aan de export van kalfsvlees naar China.

Laatste reacties

 • joannes

  Nog meer buitenlandse kalveren in NL mesten voor (China) Export! Wat wordt er gedaan aan ziekte insleep?

 • aarthamstra1

  Hier krijgen de oudjes ,zieken en armen minder,minder rundvlees.
  Dankzij de criminele praktijken van multinationals ,MOZES vandaag op tv weer minder,minder boeren. STEM TEGEN EUROPA van de Multinationals ,De macht moet terug naar het volk.

 • Gijs Gans

  Doe toch normaal joannes

 • Fermer

  @Gijs Gans, ik denk dat @joannes een reeël punt heeft. Als dat niet zo is, kom dan met tegen argumenten lijkt me.

 • famtillemans1

  nederland is klein heel klein . hele import is onzin !! we moeten europa als een land als we over import spreken . we leven niet op een eiland . australie is ook 5000 km bij 5000 km de vs is ook 5000 bij 5000 km en brazilie nog groter en daar word nog niet eens over diertransporten gesproken . als het transport goed gebeurd zijn de vracht wagens beter voor het dierwelzijn als somige stallen !! en over dierziekten gesproken bvd en ibr is al bewezen komt vaak op de bedrijven voor die helemaal niks hebben aangevoerd rara hoe kan dat !! omdat deze bedrijven de dieren geen weerstand meer hebben . het komt gewoon via de lucht binnen waaien of via vogels de vos niet te vergeten die op vele bedrijven snachts op de bedrijven rond wandelt !

 • joannes

  @Gijs Gans en @famtillemans1, jullie zullen wel belangen bij die kalvertransporten hebben en daarom een oog dicht voor de risico´s en een loep voor alle voordelen. Maar je moet toch begrijpen dat een kalver concentratie niet een autofabriek is die je zo groot als je kan bedenken kan maken. Alléén logistieke en economische voor- en nadelen is een te enge blik voor levende have als kalveren vanuit heel Europa. Alles om de Poederfabriek en de Slachterij te optimaliseren. Maar omdat de Lobby via Henny Swinkels naadloos is, wordt er in de Politiek alleen over Kippen, Nertsen en (Varkens)Mest in negatieve zin gepraat en niet over de InsleepRisico´s van Ziektes Tot het een keer goed fout gaat natuurlijk!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.