Rundveehouderij

Nieuws

BVD-bestrijding volgend jaar ook in België verplicht

Brussel - De bestrijding van Bovine Virus Diarrhee (BVD) wordt per 1 januari 2015 verplicht in België. Dit heeft de Belgische federale overheid besloten.

De agrarische sector had gevraagd om het verplicht stellen van de bestrijden, vanwege het economische belang en de gevolgen voor de diergezondheid. In de buurlanden bestaan al  bestrijdingsprogramma's. De Belgische landbouw meent dat door het verplicht stellen van de BVD-bestrijding het gemakkelijker is om vee te verhandelen met omringende landen. Ook hoeven bedrijven voortaan geen direct economisch verlies meer te lijden door de ziekte.

Het Belgische besluit voorziet in een stapsgewijze versterking van de BVD-bestrijding. Kalveren die vanaf 1 januari 2015 geboren worden, moeten verplicht bemonsterd worden en moeten ook een 'IPI-vrij'-statuut (immunotolerant, persistent geïnfecteerd) hebben om te worden verhandeld. Vanaf 1 januari 2015 mag overigens geen enkel dier meer zonder een IPI-statuut worden verhandeld of worden geweid. Alleen afvoer naar het slachthuis is dan nog toegestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.