Rundveehouderij

Nieuws 3799 x bekeken 9 reacties

Zorgen over gevaren emissiearme vloer

Joure – Melkveehouders zijn bezorgd over de gevaren van emissiearme vloeren voor de gezondheid van mens en dier. Dat blijkt tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) over de gevaren van mestgassen in Joure.

"Met een emissiearme, dichte vloer is de uitstoot van ammoniak in de stal inderdaad minder groot. Maar de gassen hopen zich op in de mestkelders. Daarmee los je het probleem niet op, je verplaatst het", zegt mestspecialist Eddy ter Braak.

De mestgassen ontstaan vooral wanneer de urine en de mest van de koe bij elkaar in contact komen. Als de mest en de urine gescheiden worden bewaard,  is er veel minder uitstoot van ammoniak. Ook Theo Mulder deelt zijn visie. "Als het mengen van urine en mest de bedoeling was, konden koeien wel gelijk poepen en plassen."  De boeren zijn op zoek naar methoden om veiliger te werken met mest, waarbij de kwaliteit van de mest ook verbetert.

Laatste reacties

 • frl

  Koeien weer mooi in het stro op de grupstal,en hele zomer dag en nacht buiten.
  Wel jammer voor klauwbekapper.

 • landboer

  Jammer dat dat niet verder ontwikkeld is want het voorkwam veel problemen en de zwaardere fysieke belasting kon technisch wel opgelost worden.

 • puinhoop

  Er is een melkrobot die achterlangs kan en een voerrobot die voor langs kan, instrooien met gehakseld koolzaadstro, een mestketting onder een rooster en nog even een handig automatisch vastzetsysteem uitvinden en je hebt het ideale systeem voor boer, koe, milieu en bodemleven!!!!!!!!!!!!

 • joannes

  Waarom moeten uitwerpselen urine en ontlasting altijd samen worden afgevoerd?

  Waarschijnlijk omdat het beide afscheiding is en er een infrastructuur ontworpen is die ze samen afvoerd. Een ontwerp van een infrastructuur welke relatief efficient en goedkoop functioneert voor de tijd dat we nog niet met grote hoeveelheden te maken hadden.

  Maar in een tijd waarin schaarste aan mineralen dreigt en het vee, nu ingeval van ¨loop¨stalleven, zijn leven lang in haar eigen drek moet lopen voor het gemak en efficientie van boer moet er toch iets bedacht kunnen worden waarbij het vee in iedergeval op een droge stroeve vloer kan lopen en…. de gevaren van gevaarlijk gassen uit de opslag van uitwerpselen kan worden voorkomen.

  In een tijd van microbiologie en verfijnde chemie is het van de gekke dat vee en boeren risicos lopen met een legacy infrastructuur die bij het onder loep nemen compleet anders kan worden ingericht.

  Zo´n renovatie van denken en handelen kan je niet van boeren zelf verwachten. Zij zullen met criteria afscheid moeten nemen van wat voor hen ¨gewoon¨ en normaal is. Maar van een centrum als Wageningen mag je toch verwachten dat ze eens grondig na gaan denken over een legacy die op de schop moet. Op de schop voor wat betreft diergezondheid, werkomstandigheden van en voor boeren, mineralen beheer, omgevings belasting en kwaliteit, enz, enz,.. Argumenten genoeg!

 • somporn

  De winterslaap in wageningen is nog niet voorbij,zodra ze ontwaakt zijn dromen ze al weer over de komende winterslaap.
  Ze kunnen beter bv. Minasblunder als deskundige aanstellen.

 • koestal

  Er zijn blijkbaar nog niet genoeg doden gevallen met mest mixen of silo,s schoonmaken

 • minasblunders1

  Ik zal het je nog sterker vertellen Somporn: ooit probeerde een jurist van het ministerie van onkunde een afspraak te regelen voor ons bij de Wageningse 'wetenschappers'. Geloof het of niet, maar dat ging niet door omdat er 'niemand op de universiteit te vinden was die verstand had van de mestwetten'. We zijn nog steeds niet gestopt met lachen.

 • Broer

  Als stro (bijna) niets koste zou dat natuurlijk het ideaal zijn : koeien op de grupstal of in de ligboxenstal met diepstrooiselligplaatsen, dichte vloer met gescheiden urineafvoer en opslag en ouderwetse mesthoop buiten. Mechanisatie er op aanpassen en wat geduld op het land.
  Maar de praktijk is drijfmest en dat zal nog lang zo blijven.

 • pietjeeigenwijs

  Het probleem is Het Verdien Model van Wageningen!
  symptoom bestrijding is commercieel interessant voor hun!
  Maar niet voor de Boer, die wil en heeft oplossingen, maar ja wie verdient daar aan?! Dus worden wij boeren in de WURg greep gehouden!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.