Rundveehouderij

Nieuws 1929 x bekeken

‘Verbod compost lost probleem niet op’

FrieslandCampina verbiedt haar leden per 1 januari 2015 compost in ligboxen te gebruiken. Het risico op besmetting van melk met thermofiele XTAS-bacteriën en bederf in eindproducten is te groot.

Albert Dortmans is manager bij Orgapower, leverancier van onder meer Sinnige Boxcompost. Hij reageert op het besluit van FrieslandCampina om boxcompost te verbieden.


Begrijpt u waarom FrieslandCampina het gebruik van compost in ligboxen verbiedt?

“De stap is logisch te verklaren. Bekend is dat de druk van Thermofiele Aerobe Sporen (TAS) in compost hoger ligt dan in andere niet gecomposteerde producten. FrieslandCampina wil zo min mogelijk XTAS-sporen in de melk en zo denken ze de druk snel te kunnen verminderen. Het is de gemakkelijke weg. Sporen zijn alom vertegenwoordigd in de omgeving (bodem, water, lucht). Als sector zien we liever een technische oplossing in de melkfabriek in plaats van aanpak van het probleem op het boerenerf.”

Is het probleem technisch op te lossen?

“Dat klopt. Met behulp van bactofuges zijn de sporen uit de melk te verwijderen. De zuivel wil hier echter nu niet extra op investeren.”

Betekent dit ook het eind van het gebruik van compost in vrijloopstallen?

“Ik weet dat niet, hiervoor moet je bij FrieslandCampina zijn. Het probleem doet zich eigenlijk voor bij alle composterende materialen. Het steekt ons dat er nu vooral naar de risico’s van compost is gekeken. Steeds meer melkveehouders kiezen uit oogpunt van dierenwelzijn en duurzaamheid voor diepstrooiselboxen met uiteenlopende vullingen. Het probleem is met een verbod nog niet opgelost.”

Hebben jullie niet gewoon een economisch belang: de compostafzet?

“Ja en nee. Natuurlijk willen wij compost verkopen maar daarbij komt dat we met boxcompost ook een mooie toepassing zien op het gebied van welzijn voor de koeien. Wij hopen dat de zuivel het welzijn blijft meewegen.”

Jullie hebben onlangs een norm voor stalkeurcompost geïntroduceerd. Kwam het verbod als verrassing?

“Vorig jaar juli hebben we inderdaad een norm afgesproken. Compost met meer dan 5.000.000 miljoen TAS per gram zouden we niet meer uitleveren. De verschillen tussen partijen compost zijn namelijk groot. Tot 1 januari 2014 hadden we de tijd om deze norm te implementeren. In augustus en september kwamen er echter opnieuw klachten. De zuivel wilde niet nog meer technische aanpassingen, ofwel investeringen, doen om het probleem op te lossen.”

Komen jullie met een nieuw product?

“Dat klopt. We zijn het aan het testen. Het is een speciale veenmix met een rulle droge vezelige samenstelling, afkomstig uit de Baltische staten. Het is een stabiel organisch materiaal en vormt een goed alternatief voor boxcompost.”

Of registreer je om te kunnen reageren.