RundveeNieuws

Van Hattem mag op proef weer draaien

Dodewaard – Runderslachterij Van Hattem begint vandaag weer met de slacht van runderen. Directeur Ben van Hattem meldt dat in eerste aanleg alleen loonslachtingen plaatsvinden.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) tekent aan dat het bij de heropening eerst om een proefperiode gaat. De slachterij mag vijf dagen lang alleen onder verscherpt toezicht draaien. Blijkt in dit periode alles goed te gaan, dan is hiermee nog niet gezegd dat Van Hattem de vergunning definitief terugkrijgt. Er loopt namelijk ook nog een verbetertraject voor de tracering van dieren en vlees in de slachterij. Ook aan de eisen daarvan moet worden voldaan. Pas daarna kan de vergunning worden teruggekregen.

Van Hattem mikt er op om ook weer zelf te gaan slachten en vlees te verwerken en dan niet alleen van runderen, maar ook van schapen en geiten.

Begin maart ging een deel van het bedrijf, de personeels-bv Van Hattem Vlees, failliet. Dat kostte vijftig mensen hun baan. Aanleiding was een stillegging door de NVWA en een uitgebreide recall. Uit deze recall is volgens de laatste berichten tot nu toe slechts één productstroom vrijgegeven. Het gaat daarbij om geitenbokjes. Er zou ook sprake van zijn dat huiden ook onder de recall vandaan mogen, maar dit is niet bevestigd.

Het plan is dat op termijn ook de slacht van stieren voor de Keten Duurzaam Rundvlees (KDR) weer deels teruggaat naar Dodewaard. Nu vindt de slacht van deze stieren geheel plaats in het slachthuis Amsterdam.

Beheer
WP Admin