Rundveehouderij

Nieuws 8187 x bekeken 26 reacties

Transportverbod hoogdrachtige koe

Den Haag - Drachtige koeien die meer dan 90 procent van de draagtijd achter de rug hebben, mogen niet meer worden vervoerd.

Dit heeft het College van beroep voor het bedrijfsleven (CBB) bepaald in een zaak tussen een veehouder en het ministerie van Economische Zaken.

Bij de veehouder zijn op 11 februari jl. achttien koeien afgevoerd omdat hij landurig in gebreke bleef tegenover de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. De veehouder tekende onmiddellijk beroep aan tegen de inbeslagname en zette een juridische procedure in gang. Het grootste deel van zijn koeien kreeg hij na overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gewoon terug. Twee dieren moesten uiteindelijk echter toch blijven, zo bepaalde een dierenarts van de NVWA. De rechter bekrachtigde dit en stelde dat dieren in de laatste 10 procent van de drachttijd niet meer op transport mogen.

Laatste reacties

 • vandenbrandcv1

  zwangere vrouwen mogen zeker ook niet vervoerd worden naar het ziekenhuis, als ze op het laatst lopen? het moet toch niet gekker worden in nederland . de dieren staan veel hoger in welzijn dan mensen!!!!!!!

 • dommelje

  nee ergens in een stal laten stan waar geen strohok is en waar je ze niet kunt melken, dus moeten ze direct na afkalven de kar op , dus een en al stress, LTO WAAR BEN JE

 • kschouten

  Ik heb mijn droge koeien op een ander adres staan en haal ze een week voor het afkalven naar huis dit gaat in eigen beheer en zonder stress. Thuis heb ik natuurlijk veel meer zicht op het afkalven. Als de nvwa op deze regel gaat handhaven heb ik een probleem.

 • putten

  het wordt bij de dag gekker hier in Nederland. Wordt tijd dat we alles wat over ons besluiten neemt op workshops sturen tegen een fatsoenlijk[nvwa] tarief.

 • Marco22

  Bevruchtingsdatum niet meer opgeven of ruimere samenweidings data opgeven. Laat nvwa dan maar es aantonen dat de koeien door de 252 dagen zijn. Nvwa gaat langzaam maar zeker een imago opbouwen die de Aid had in de jaren 90 en 2000.

 • Elevage

  dus ze mogen wel eerst van het erf af......................

 • alco1

  @ Marco. We gaan niets bedonderen of verzwijgen. We zeggen het recht voor de raap dat deze regel ook weer de grootste kolder is!

 • NoordHollander

  wat te denken van nogal wat merries, die naar de hengstenhouder gaan om hun veulen te werpen en begeleid te worden etc....

 • Fermer

  Pinken die we elders in een weide hebben lopen halen we ook een week voor afkalven op. Als ze dit zouden verbieden, lig je wel heel erg vast. Als veehouder weet je dat het prima kan zo, maar de regels zeggen anders.
  Wij hebben een eigen Bolle, dus kun je ook wat creatiever met data's zijn. Dit scheelt veel onnodige energie dan maar weer eens tegen de regels te moeten vechten.

 • info48

  In welke wet is dit vastgelegd of geregeld????

 • Älva

  Volgens mij moeten we eerst is vast stellen wat de definitie van transport is in dit geval. Is het verplaatsen van dieren naar een iets verder gelegen weide al transport/ vervoer, of gaat het hierin om langere afstanden? Bijvoorbeeld meer dan 25 km.

 • ellende

  dit is vastgelegd in de Europese transportverordening dus niet alleen voor Nederland van toepassing ,koeien mogen de laatste 10 procent vd dracht,en 1 week na afkalven niet vervoerd worden.
  Het zou goed zijn als alle boeren van deze regels op de hoogte zijn.
  voor een vervoerder kost een overtreding van deze regels tegenwoordig 1500 euro,en een tweede binnen 5 jaar 3000 euro.
  dus heren ,als er iemand recht heeft om te klagen ........

 • haam

  zie ook boerderij artikel van 7 maart . dat deze boer eerst 12500 euro aan gemaakte onkosten moest betalen voor zijn 18 koeien om ze weer terug te krijgen . 10% van 290 draag dagen is 29 dagen de koeien zijn 11 februari opgehaald en 7 maart terug gegeven is 24 dagen dus heeft de nvwa de koeien zelf ook in deze periode vervoerd wie is er dan in overtreding ? advies afschaffen deze volkomen dieronvriendelijke regel.

 • a.t.herwijnen

  1 week na afkalven niet vervoeren!!! Dat houdt in dat je met een koe binnen die termijn niet naar het slachthuis kan. Laat het dier maar een week lijden na een bevalling met complicaties. Hoezo dieren welzijn.

 • koestal

  Dit geld nu ook voor zwangere ambtenaren,dus thuis blijven

 • Fokkoeien

  Dus als ik dit allemaal goed lees mag ik mijn koeien die bij de buurman lopen in de droogstand niet naar huis halen in de laatste dagen voor de afkalving. Waar zijn we hier in dit land toch mee bezig .

 • alco1

  De regel van transport is vooral voor export dieren!

 • ellende

  nee alco1 ,dit geldt voor alle transporten,en zeker voor binnenland want hier wordt beboet bij overtreding , en bewijslast ligt bij vervoerder.

 • fvdboomen1

  Gewoon de koeien naar huis laten lopen net als vroeger geeft wel wat oponthoud op de weg, maar dat is niet de boer zijn probleem ,en lopen is geen transport zoals bedoeld in de wet denk ik.Een leuke afleiding van alle andere dagelijks terugkomende werkzaamheden,vraag wat burgers om mee te helpen op een zaterdag vinden ze vast leuk.grt w verdonschot

 • alco1

  @ellende. Ik zeg ook vooral. De regel is tot stand gekomen vanwege het soms verre vervoer van drachtig vee. Onoplettendheid van onze belangen behartigers hebben het laten gelden voor alle vervoer, waardoor nu regelpiepers lekker weer kunnen beboeten.

 • MattiMaan

  In zweden is regel 15 dagen voor en na kalf geen vervoer.
  En 30 dagen nr kalven mogen ze pas naar slachthuis.

 • aarthamstra1

  Goed, stem nu D66. Europa maakt het allemaal veel inzichtelijker een munt, geen grenzen , Klein detail, wel een paar ambtenaren en enkele miljarden extra kosten, maar dan heb je daar wel veel leuke regeltjes en werk voor terug.Extra werk aan de klep en met de stront, leuker kan ook Europa het niet maken.

 • alco1

  @Aart. Het wordt dus tijd dat D66 in de regering komt. Kunnen we daar ook het ware van ontdekken!

 • vandenbrandcv1

  als alle boeren en bedrijven weggepest zijn, kunnen ze van D66 zelf het werk doen, in hun 30 uren werkweek???

 • landboer

  Trekken wij ons dus niks van aan!!!!

 • theorikyreintjes1

  Deze regeling is onwerkbaar in de praktijk. Het is zeer dieronvriendelijk en zeer gevaarlijk voor de werkzaamheden van de betrokken mensen. Dat doe je vrouwen die in verwachting zijn niet aan maar de dieren ook niet!
  Ik heb zelf 30 jaar geleden, een ongeluk gehad met een hoogdrachtige vaars. Zij kon ,bleek achteraf, tegen een halster aan de kop waar ze mee vast gezet moest worden. In enkele seconde werd ik er onderverpletterd. ik liep daarbij een gebroken nek en ruggewervel op. Meer dan 30 jaar zware pijnstillers en veel operaties volgenden. Na dat dat ongeluk gebeurden , hebben we een veewagen gekocht die we geheel op de grond kon zakken. Dit is idiaal voor mens en dier, geen stres voor de dieren en veiligheid voor de mensen die er mee moeten werken! Deze staat nu op de bedrijven in Duitsland. Ook daar nu de zelfde onzin.
  Men moet dit gezamelijk oppakken om deze onzinnige EU regels te veranden!

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.