Rundveehouderij

Nieuws 1441 x bekeken

Resultaat Ausnutria Hyproca onder druk

Heerenveen - Zuivelbedrijf Ausnutria Hyproca behaalt over 2012 en 2013 een behoorlijk lagere winst dan over 2011. De omzet daarentegen stijgt fors.

Over 2012 stijgt de omzet met ruim 20 procent van 87,7 miljoen euro naar 105,8 miljoen euro. De netto winst daalde ondertussen van 6,1 miljoen euro in 2011 naar 3,6 miljoen euro in 2012. Over 2013 wordt een overeenkomstig resultaat verwacht.

De omzet steeg vooral door sterk gestegen verkopen van babyvoeding en zuivelingrediënten in China en andere landen buiten Europa. De daling van de netto winst wordt vooral veroorzaakt door een reeks tegenvallers. in 2012 kreeg Hyproca eerst te maken met de gevolgen van een stofexplosie eind 2011 in Kampen en daarna met een terugroepactie van een ingrediënt die was gekocht van het Amerikaanse Ingredion. Het zou mogelijk besmet zijn met salmonella. De besmetting is nog steeds niet aangetoond, maar er volgde wel een terugroepactie die leidde tot veel claims van klanten. Zij dienden met elkaar claims in ter waarde van 7,5 miljoen euro. Niet al deze claims zijn te innen bij Hyroca. Het bedrijf hoopt bovendien nog een deel van de geleden schade te kunnen verhalen, maar ondertussen drukt ook deze affaire wel op de jaarresultaten. Hyproca voert een kostenpost op van 3,2 miljoen euro. De schade door de stofexplosie wordt geschat op 0,5 miljoen euro.

In 2013 speelde een probleem met vernieuwing van twee droogtorens. De renovatie werd volgens plan doorgevoerd, maar vervolgens lukte het niet om de certificering snel rond te krijgen en dus op volle kracht te gaan produceren.

Ondanks alle tegenslag slaagde Hyproca er toch in om het eigen vermogen van de onderneming te versterken.

Of registreer je om te kunnen reageren.