RundveeNieuws

Respijt voor aanbinden van koeien

Den Haag – Biologische boeren met minder dan vijftig koeien krijgen nog tot en met 2015 de mogelijkheid om hun dieren aan te binden. Daarna gaat ook voor hen het Europese verbod gelden op het aanbinden van koeien.

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft besloten voor ongeveer dertig biologische boeren een uitzondering te maken, waardoor de mogelijkheid aanwezig blijft dieren aan te binden. Het gaat om biologische bedrijven die niet in staat zijn of zijn geweest hun bedrijf aan te passen aan de regels.

Tot nog toe gold de uitzondering voor kleine stallen met maximaal tien dieren. Dat aantal is nu verhoogd tot vijftig. Het gaat om bedrijven die stallen hebben in monumentale panden, gelegen zijn bij natuurgebieden, kleine zorgboerderijen en jonge ondernemers met te weinig financiële ruimte om het bedrijf over te nemen.

Dijksma zegt het belangrijk te vinden dat de bedrijven hun maatschappelijke functie kunnen vervullen en biologisch kunnen blijven produceren. Ze houdt er ook rekening mee dat in Duitsland en België ook uitzonderingen worden gemaakt. De staatssecretaris is niet van plan het aanbinden van koeien voor gangbare bedrijven te verbieden. Europa kent daar ook geen regeling voor. Volgens CBS-gegevens waren er in 2012 nog 1.800 bedrijven waar dieren werden aangebonden, inclusief biologische bedrijven.

Beheer
WP Admin