Rundveehouderij

Nieuws

Recordmelkprijs bij forse lagere winst Fonterra

Auckland – De leden-melkveehouders van Fonterra stevenen af op een recordmelkprijs van omgerekend naar Nederlandse omstandigheden €0,41 per kilo melk bij 4,4 vet en 3,2 eiwit.

Dat is een stijging van 42 procent ten opzichte van een jaar eerder. De netto-winst van de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming daalde gedurende de eerste helft van het seizoen (2013/2014) met 53 procent naar 135,4 miljoen euro. De omzet nam toe met 21 procent naar ruim 7 miljard euro.

De melkaanvoer heeft zich knap hersteld na de daling afgelopen jaar als gevolg van droogte, en lag gedurende de eerste helft van het seizoen 4 procent hoger, op 1.120 miljoen kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit), ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in oktober en november werden recordhoeveelheden melk gecollecteerd. Voor 1 kilo milksolids is ongeveer 11,5 kilo rauwe melk nodig.

Probleem blijft volgens de zuivelonderneming dat ongeveer een kwart van de melk verwerkt moet worden tot kaas, caseïne en overige producten in plaats van het lucratieve melkpoeder. De hoge melkprijs is op producten anders dan melkpoeder niet terugverdiend in de markt. Fonterra haalt geplande investeringen naar voren om hier in de toekomst beter op in te kunnen spelen. Komende drie tot vier jaar investeert de ondernemingen tussen de 250 en 312 miljoen euro extra in haar productiecapaciteit.

China en Rusland zijn volgens topman Theo Spierings werelds belangrijkste zuivelimporteurs. Alleen in de maand december exporteerde Fonterra al een recordhoeveelheid van 110.000 ton product naar China .China is goed voor 1,5 miljoen ton zuivel per jaar ofwel 13,4 procent van de totale zuivelimport wereldwijd Rusland volgt met 1,4 miljoen ton zuivel per jaar ofwel 12,5 procent.

In de halfjaarresultaten zijn de gevolgen van het botulisme-alarm verwerkt. In augustus 2013 was er sprake van paniek na een vermeende vondst van de botulisme-bacterie in weiproteïneconcentraat, een grondstof voor babyvoeding en sportdrankjes. Na een grote terughaalactie van producten bleek het toch vals alarm. Voor een door Danone aangespannen rechtszaak heeft Fonterra een kleine 7 miljoen euro gereserveerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.