Rundveehouderij

Nieuws 15 reacties

Rabo: melkprijs daalt in tweede helft 2014

Utrecht - De zuivelprijzen op de wereldmarkt zullen in de tweede helft van dit jaar een 'bescheiden' daling ondergaan. Deze verwachting spreekt de Rabobank uit in zijn kwartaalrapportage voor de zuivel van maart.

Voor de melkveehouderij is dit een ongewenste ontwikkeling, maar voor consumenten in veel importerende landen is dit goed nieuws, zo wordt gemeld.

Vorig jaar en ook nog in de eerste maanden van dit jaar bleef China de dominante importeur van zuivelproducten op de wereldmarkt. Veel andere landen, vooral Venezuela en diverse landen in Noord-Afrika, hadden het nakijken. Zij konden het hoge prijsniveau niet volgen en moesten hun inkopen drastisch beperken. Deels stapten ze ook over tot de aankoop van zuivel met plantaardige vetten. In Venezuela waren de hoge zuivelprijzen mede aanleiding voor sociale onrust. Ook in Algerije gaf het aanleiding tot ontevredenheid, reden waarom het land dit jaar plotseling fors meer melk ging kopen. Als de zuivelprijzen verder dalen - wat de analisten van de Rabobank verwachten, omdat China dit jaar vermoedelijk toch iets minder aan de markt zal zijn - terwijl de melkproductie in onder meer Europa en Nieuw-Zeeland nog wel toeneemt, is dat voor de landen met een beperkt budget goed nieuws. In Europa stijgt de melkproductie die jaar met naar verwachting zo'n 4 procent.

De Rabobank ziet de vraag naar zuivel dus niet dalen, wel de prijzen. In dit scenario is geen rekening gehouden met het eventueel op slot gaan van de Russische markt. Er is weliswaar een politieke crisis rondom Oekraïne, maar tot een verstoring van de handel hoeft dit volgens Rabobank niet te leiden.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Rabo: Rente daalt in tweede helft 2014; Daar zouden de libor-jongens zich over moeten uitspreken. Verdere tendentieuze uitspraken gelieve in de ivoren toren in Utrecht binnenskamers houden! De markt doet zijn werk vanzelf toch wel.

 • puinhoop

  Rabokneuzen!

 • koestal

  koffiedik kijken kunnen ze ook bij de Rabobank

 • Watzedevries

  Goede kwaliteit? Op termijn altijd een goede prijs!

 • KarelKerel

  Kan FrieslandCampina niet collectief voor haar leden een lagere rente bij de Rabo bank afdwingen?

 • wmeulemanjr1

  Rabobank is toch van geldzwendel, heeft dus nu ook verstand van melkzwendel en draait ons weer mooi een rad voor ogen. Vraag naar zuivel zal niet dalen, wel de prijzen zeggen de 'wijze mannen' aan de 'top' die er zelf geen cent minder om hebben.

 • farmerbn

  Rabo maakt zich zorgen over zielige consumenten in de armere landen en vindt het goed dat de melkprijzen gaan dalen. Rabo moet niet gekker worden!

 • Piet, Midden-Europa

  Prijsverlaging kan vraagverhoging brengen/veroorzaken !!!... Met andere woorden ; des te goedkoper het product (zuivel) des te meer arme mensen kunnen kopen !!!... Dus melk-,veehouders/producenten doe je best en zorg er voor dat arm en rijk bediend kan worden !!!!!.....

 • wmeulemanjr1

  #8 Zeg Piet, Als ik jou zo hoor duurt het niet lang meer dat elke melkveehouder verplicht sociaal werker gaat worden om de alsmaar armer wordende mens op de wereld te voeden. Doen we wel mooi aan een vorm van ontwikkelingshulp en dat is natuurlijk wel erg goed van elke melkveehouder.

 • Gerd

  maakt de rabobanker nu de melkpris??

 • agro1

  het is altijd interessant een goede analyse te lezen, daar steek je wat van op en soms kan je er rekening mee houden. alleen jammer dat het hier niet van toepassing is, maar ja.... rabo he??? ciolos boppe!!!!

 • verzekering

  Ze moeten bij boerderij eens serieus gaan nadenken of boeren wel gebaat zijn met al die wijsneuzerij van de Rabobank. Gewoon niet meer
  publiceren die onzinverwachtingen.
  Valt me op , dat er steeds meer stukken in Boerderij komen over uitspraken van die bank. Worden ze soms gesponsord ??
  Rabo is bij veel boeren uit de gratie en als je een lening wilt kun je beter
  elders terecht.
  Begrijp wel dat Rabo zich graag weer wil promoten als de bank voor boeren, maar daar moet Boerderij zich niet voor lenen

 • Zuperboer

  Als ik het bovenstaande zo lees concludeer ik: RABO, Poetin en Wilders: zo 2013! Kortom Not done.

 • s c de boer

  Soeperboer!

 • harrie weusthuis

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.