Rundveehouderij

Nieuws 1918 x bekeken 2 reacties

Pleidooi voor tweede verzamelslag

Den Haag – Vee&Logistiek Nederland en de Dierenbescherming sturen samen een brandbrief naar staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) met het verzoek om de tweede verzamelslag voor kalveren en schapen weer in te voeren.

Deze mogelijkheid is met het afschaffen van het kwaliteitskeurmerk QLL voor diertransport te komen vervallen, maar leidt tot grote problemen.

"Vooral het dierenwelzijn gaat flink achteruit. Wekelijks zijn er 7.000 kalveren en 7.500 schapen die nadeel ondervinden van de nieuwe regelgeving. Door het schrappen van de tweede verzamelslag zijn deze dieren acht tot tien uur onderweg zonder rustplaats en met soms wel vijftien tot twintig stops. Voorheen waren ze gemiddeld twee uur, en maximaal vier uur per rit onderweg, waarna de dieren konden rusten op de verzamelplaatsen", zegt Henk Bleker voorzitter van de brancheorganisatie voor veehandel en -transport Vee&Logistiek Nederland. Hij vermoedt dat het schrappen van de tweede verzamelplaats ertussendoor is geglipt bij het schrappen van QLL, waar de tweede verzamelslag een onderdeel van was. "Ik denk dat er niet goed is nagedacht over het effect van het schrappen van deze regeling. Er worden nu heel veel lange afstandstransporten uitgevoerd die vermijdbaar zijn", aldus Bleker.
De Dierenbescherming ondersteunt het pleidooi van Vee&Logistiek Nederland. De organisatie stelt daarbij wel de voorwaarde dat er ook voor de lange termijn wordt gekeken naar een efficiëntere manier van het verzamelen en transporteren van dieren. Hierbij wil de organisatie onder andere kijken naar het verminderen van het aantal verzamelplaatsen. Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer veertig verzamelplaatsen voor kalveren en ongeveer vijftig verzamelplaatsen voor schapen.

Laatste reacties

  • DirkDirk

    Top! De tweede verzamelslag moet weer zo snel mogelijk ingesteld worden. Hier hebben we allemaal profijt van.

  • clowntje

    Zal het effect hebben allemaal bij de politiek? Hoop op een goede afloop!

Of registreer je om te kunnen reageren.