Rundveehouderij

Nieuws 1152 x bekeken

Onderzoek naar grijze staar bij kalveren

Deventer - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) gaat dit jaar een prevalentieonderzoek uitvoeren naar het aantal keren dat grijze staar (cataract) bij pasgeboren kalveren voorkomt. In 2005 was er al een pilotonderzoek en over de afgelopen jaren zijn er meerdere meldingen geweest van het voorkomen van deze aandoening. In 2013 waren er 21 meldingen.

Een aantal praktiserende dierenartsen geeft aan dat op sommige bedrijven de aandoening meer dan eens voorkomt, tot zelfs bij 20 procent van de kalveren. Omdat de aandoening niet herstelt, kunnen de kalveren niet voor de opfok worden aangehouden. De GD wil nu via het prevalentieonderzoek achterhalen in welke mate de aandoening voorkomt en of er ook een toename is van het aantal gevallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.