Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Natuurboeren aan de slag met vermarkting

Lettele - De boeren van Stichting Natuurboer uit de Buurt starten in samenwerking met Landschap Overijssel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer een project voor het vermarkten van producten uit de natuur. In het driejarige project 'Natuur naar de markt' richten de boeren zich in eerste instantie op de verbetering van de afzet van natuurrundvlees en lamsvlees.

In samenwerking met vleesgrossier Groothedde Vaassen is al een afzetketen voor rundvlees van Oudhollandse rassen gevormd. Deze afzet wordt doorontwikkeld en uitgebreid. Het is de bedoeling het aantal natuurboeren in Overijssel en daarbuiten de komende drie jaar te laten toenemen van enkele tientallen tot meer dan 100.

Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel en Natuurmonumenten beheren samen in Overijssel veel natuurterreinen waaronder natuurlijke graslanden. Hierop is agrarisch medegebruik mogelijk, wat deels door de Natuurboeren wordt verzorgt. De terreinbeherende organisaties gaan samenwerken met de Natuurboeren omdat zij mogelijkheden zien om samen met professionele natuurboeren hun natuur effectiever en efficiënter te beheren. Een gezamenlijke marktbenadering versterkt het economisch voordeel van de samenwerking.

Laatste reacties

 • Jaap39

  De vrienden van wakker dier..... De tbo's moeten ook cash binnen blijven halen, blijkbaar desnoods met het slachten van vee....

 • joannes

  Hoe je het ook noemen wilt @Jaap39, maar dit is wat men in de marketing diversificatie noemen. Of... in gewoon Nederlands, niet al je eieren in één nest! Een prima initiatief om de consumenten die specifieke eisen stellen aan omgeving, dieren en dierenhouderij een groep vleesproducten aan te bieden waar ze met hun smaak, geweten en hopenlijk hun portemonnee mee uit de voeten kunnen. De wereld zou veel vreedzamer zijn wanneer een ieder met zijn wensen getolereerd naast elkaar kan bestaan. Dat is anders dan dat een relatief kleine groep, die zogenaamde ethisch verantwoordelijke, die andere grote groep anonieme zwijgers de wet voor schrijft!

 • Jaap39

  Maar Joannes, in het verleden was er amper te overleggen en te organiseren met deze instanties.
  Nu zien ze in dat er rendement moet komen van de (te) duur aangeschafte terreinen...... En nu in combinatie met veehouders, anders zouden ze het werk ook nog zelf moeten doen....

 • koestal

  leuk en aardig ,maar wie betaalt al die terreinbeheerders met hun goed bezette kantoren ?

 • Jaap39

  Welnu #koestal, ze gaan nu dus proberen hun geld te verdienen in de vleesmarkt. De consument moet deze witte boorden gaan betalen. Maar ook zij gaan ongetwijfeld ook hun eerste schandaal met vee of vlees meemaken en gaan vervolgens inzien dat er geen droog brood in de vleessector te verdienen valt......

 • veldzicht

  Landschap overijsel,staatsbos beheer en natuurmonumenten leven
  hun hobby uit en kloppen zich op de borst om het mooie gebied,
  terwijl de boeren zich te barste mogen werken voor .n habbekrats
  anders wordt het een grote rotzooi., met al die landbouwgronden die 'terug zijn gegeven aan de natuur''is het een schande hoe er met ons cultuur histories erfgoed wordt omgesprongen, Nederland is echt niet beroemt geworden om zijn stink moerassen maar om zijn weidse vlakke polders.

 • joannes

  Nu @Jaap39, hoe het ook zij, deze beweging heeft dan naast de diversificatie en promotie van vlees onder die Natuurliefhebbers ook nog eens een opvoedkundige voor die Landschap Overijssel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer ambtenaren. Ze zullen er van leren dat rendabel boeren meer is dan een koe op het land. Met een (terug) verdienmodel zullen ze, in eigen gelederen, kennis uit ervaringen opdoen die je met alleen idealen en argumenten, en natuurlijk een flinke pot staatssubsidie, nooit had kunnen vinden.

 • Jaap39

  Vroeger, toen het eigendom en dus ook het beheer door boeren werd gedaan kon dit alles op lage kosten basis.

  Grote kans dat het een groot fiasco gaat worden. De grillen van de markt zal ze wel leren.....

  Een meerprijs vragen accepteert de consument een paar keer en vervalt vervolgens in haar oude patroon van goedkope producten.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.