RundveeNieuws

‘Mestverwerking vaak nog ver weg’

Langerak – De melkveehouderij in Nederland kan nog flink uitbreiden zonder dat mestverwerking nodig is. Op grond van de keuzes die staatssecretaris Sharon Dijksma eind vorig jaar heeft gemaakt, is er 9 miljoen kilo extra fosfaatproductieruimte gekomen. Door de mineralenstromen per bedrijf te optimaliseren, is er zelfs nog meer ruimte. Dit zegt Kees Romijn, voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij, in een interview met Boerderij.

Tot en met 2012 had de melkveehouderij 76 miljoen kilo fosfaat-ruimte, nu 85 miljoen kilo. Veel melkveebedrijven hebben volgens Romijn nog latente fosfaatproductieruimte. Die kunnen ze eerst nog benutten, alvorens ze te maken krijgen met een verplichting om de overtollige mest te verwerken. Ze kunnen echter ook Vervangende Verwerkingsovereenkomsten (VVO’s) afsluiten met collega’s, liefst voor meerdere jaren. Ook dat maakt mestverwerking overbodig. Tenslotte kunnen bedrijven nog ‘aan knoppen draaien’, aldus Romijn, bijvoorbeeld door het Kringloopkompas toe te passen.

De melkveehouderijvoorzitter van LTO Nederland meent dat bedrijven in het noorden en westen van het land tot 2015 gemiddeld zelfs helemaal geen mestverwerking nodig hebben.

Tot nu toe zijn veehouders moeilijk te porren geweest om geld te steken in mestverwerking of zelfs in langjarige VVO’s, maar Romijn is toch niet bang dat geld een grote barrière hoeft te zijn. “Wie meerjarige VVO’s koopt, koopt zekerheid. Bovendien, als je bereid bent een recordbedrag aan superheffing te betalen, kan daar (bij het geld) het probleem niet liggen,” aldus Romijn.

Hoe het fosfaatoverschot van 2013 moet worden ‘gelezen’, staat overigens nog niet helemaal vast, vertelt hij. Dit voorjaar gaat LTO Nederland daarover in discussie met de staatssecretaris.

Beheer
WP Admin