Rundveehouderij

Nieuws 13100 x bekeken 36 reacties

Meer signalen voor lagere melkprijs

Doetinchem - De meeste Nederlandse zuivelfabrikanten houden hun uitbetaalprijzen nog redelijk stabiel, maar de signalen hopen zich op dat een stevig daling aanstaande is. Handelaren merken op dat de kaasprijs de laatste week al te hard onderuit is gegaan.

Ook andere zuivelgrondstoffen dalen en supermarkten in Duitsland en Groot-Brittannië lijken al een voorschot te nemen op nog lagere prijzen.

In Duitsland hebben de prijsvechters Aldi en Norma de boterprijs verlaagd, terwijl andere zuivelproducten lijken te volgen. In Groot-Brittannië hebben grote supermarktketens als Tesco, Sainsburt en Morrisons de melkprijs ook fors verlaagd. In Frankrijk begint de twijfel over de melkprijs voor boeren toe te slaan. In dit land is nog maar pas een akkoord bereikt tussen boeren en verwerkers over een hogere 'adviesprijs' voor de eerste vier maanden van 2014. Zij kwamen uit op 36,5 cent per liter. Voor het hele jaar werd een richtprijs van 38 cent in het vooruitzicht gesteld. Inmiddels is het ook daar de vraag of deze prijzen haalbaar zijn. De Franse supermarkten zetten eveneens druk op de prijzen.

Wat de spanningen rond Oekraïne gaan betekenen voor de kaasexport is nog onzeker, maar de sterk dalende noteringen zorgen voor onrust. Vanuit China komen gemengde signalen. Enerzijds wil het land dit jaar nog veel meer melk importeren dan in 2013, anderzijds loopt de eigen export sterk terug. In Nederland duidt het nieuwe garantieprijscertificaat van Dairy Trading Online (DTO) (€39,50 voor de zes maanden tot eind september) op een dalende prijs.

Laatste reacties

 • producent

  Vraag het maar aan de Rabo mannen, die kunnen altijd goed voorspellen hoe de markt zich ontwikkeld.
  Ze kunnen ook meteen vertellen of en hoeveel u gaat verdienen, dan is iedereen weer helemaal op de hoogte(incl. de grootgrutters)

 • dommelje

  zo ist maar net

 • Zuperboer

  http://www.cmegroup.com/trading/agricultural/dairy/class-iii-milk.html.

  Kijk hier maar eens naar, dan weet je meer dan al die bespiegelingen in bovenstaand artikel. Dat de melkprijs ooit kan/zal zakken is duidelijk, of Boerderij er nu groot nieuws van moet maken lijkt me niet nodig/handig voor de vrije marktwerking of is het soms al weer komkommertijd. Zo warm is het toch nog niet in Durkem!

 • agratax2

  Als ik het goed lees, is onze zuivel zeer kwetsbaar en zeer gevoelig voor schommelingen in de Chinese export. Oekraine is al een poosje straatarm en de problemen van de laatste weken is volgens mij een slecht excuus om de dalende prijzen goed te praten. Ik geloof eerder dat de dalende export in China een reden is maar dat we tevens mogen concluderen dat Oost Europa inclusief Rusland financiele minder sterk zijn dan we altijd hebben willen geloven. Er zit te weing geld onder de bevolking en te veel geld op buitenlandse rekeningen en trustfondsen. Met andere woorden er zit te veel geld op te weinig rekeningen om het volk voldoende armslag te geven om onze kaas voor een goede prijs te kopen.

 • alco1

  Ja @agratax. De mensen die daar wel geld hebben eten kaviaar en investeren in voetbalclubs.

 • wmeulemanjr1

  De verdere 'keten' vanaf de boerderij gunt het de boer dus toch maar weer niet.

 • Mels

  wmeulemanjr1 reageert als een echte boer. Oogkleppen op en een ander de schuld geven van het feit dat er straks door alle politieke ontwikkelingen teveel melk blijkt te zijn. Nou helaas het is dan echter eigen schuld want het quotum moest weg en de stal moest nieuw en 2 keer zo groot. De schuld ligt bij de sector zelf als de onrust idd zorgt voor structureel lagere prijzen.

 • Koen Franken

  Zo is het mels , de ene stal moet nog groter als de andere , wanneer de melkprijs in een vrije val geraakt , zal men daar wel Kamervragen over gaan stellen , net zoals dat gebeurde in het vorige dipje van de melkprijs

 • johannetje

  Een gedeelte van de prijs die betaald wordt bestaat uit speculatie.
  Politieke onrust waar ook ter wereld (bedenk,Oekraine is niet zomaar een geval) doet speculanten huiveren met als gevolg dat ze zich terugtrekken uit de markt. Een oude economische wet, die de veehouderij nog niet kende.

 • johannetje

  De prijs daalt nog niet eens op boerderij niveau of het gemiep van de melkveehouder begint al!

 • maatje 1904

  En ze bouwden nog maar een stalletje bij en denken dat ze een hemd met zakken aan krijgen bij het einde..

 • farmerbn

  Boeren moeten accepteren dat ze nooit het cao-loon verdienen (per uur). Als bv een supermarkt jarenlang meer moet betalen voor de zuivel -producten als ze het zelf kunnen maken met behulp van personeel betaalt met cao-loon dan gaan ze zelf wel hun zuivel maken. Nu blijkt dat kopen bij de boer goedkoper is dus kopen ze bij een boer en kan de boer boer blijven. Die boer verdient dan wel geen dubbel uurloon in het weekeind!

 • japke33

  misschien als we allemaal wat minder gaan melken??

 • poldes

  bij de ontvangen melkprijs hier in 2013,zal China nog heel veel poeders kunnen gebruiken.
  De eu consument zal dit gaan voelen.
  als China nog een beetje meer poeders gaat kopen als in 2013;dan wordt
  zuivel hier een luxe..

 • Knor Knor

  ik zou maar alvast naar Brussel gaan met de trekkers. die koeienboeren zijn niks gewend. Vraag maar aan de kippen en varkenshouders, hoe de harde marktwerking in elkaar zit.

 • wmeulemanjr1

  Uit de reacties blijk maar weer, redelijke melkprijzen zijn bij velen een 'doorn in het oog'

 • johannetje

  nee hoor, alleen het gezeur als de prijs wat daalt wel.

 • joannes

  @wmeulmanjr1, voor de efficiente melker is een lage melkprijs interessanter voor uitbreiding en overnames.

 • citroenc5

  De melkvee houders hebben het afgelopen jaar toch kunnen sparen?
  Of is alles al weer uitgegeven?

 • jordi 1455

  @johannetje dat klopt, kijk maar naar de olie, als in het midden oosten onrust stijgt de prijs weer met een paar dollar per vat.

 • Mels

  citroenc5,ha das de allerbeste opmerking die ik lees van de afgelopen tijd. Ik heb dit al eens aangekaart en erbij gezegd dat onze roverheid in deze het probleem is. Door allerlei aftrek/afschrijf en kortingsregelingen kom je niet aan vet op de botten toe want dat kost je een vermogen aan belasting. Investeren dus.Daarom heeft ook niemand personeel,veel te duur gemaakt door de roverheid.
  @Joannes,zeer juist geconstateerd.

 • landboer

  Je hoeft nooit 100 procent belasting te betalen, velen kopen maar raak om de belasting voor te blijven.

 • wmeulemanjr1

  Melkveehouders hebben ook gewoon oplopende kosten en langetermijnvisie en het 'opschalen en uitbreiden' word echt niet van 1 redelijk jaar sparen betaald. En bij velen is het aangekochte quotum nog lang niet afgelost na 2015 dus zo'n 'vetpot' is het ook weer niet zo blijkt.

 • koestal

  Bijna iedereen melkt flink over het quotum heen ,veel nieuwe stallen en zuivelfabrieken zijn in aanbouw,de gevolgen kun je raden !

 • Zents beheer

  Even ter vergelijking, in 2013 was de gemiddelde eierprijs ruim 25 % lager dan in 2012. Bakens verzetten en extreem kostprijs denken. En wanneer de prijzen weer pieken, nooit vergeten : het wordt altijd weer heel slecht.

 • BO(skabout)ER

  Ach wat een jaloerse boertjes allemaal! De melkvee heeft de toekomst, en natuurlijk het zal wat schommelen maar de vraag blijft stijgen!

 • agratax2

  BO(skabout)ER. Waar baseer jij je uitspraak op 'de vraag blijft stijgen'?

 • Fermer

  Ook al zou de vraag naar melk blijven stijgen, dan is de vraag wat er voor die melk betaalt kan worden.

 • joannes

  @BO(skabout)ER, zolang de gemiddelde welvaart blijft stijgen zal ook de consumptie vooral in de snel groeiende economiënen stijgen: die economieën die nu vanuit oa nederland importeren. Maar...... denk je werkelijk dat die landen niet zelf een keer gaan produceren of........ gebieden opzoeken waar voor de beste, lees laagste, kostprijs geproduceerd kan worden? Daar zit het grote probleem voor Nederland. Zelfs de goedkoopste kostprijs in Nederland is aanzienlijk duurder dan in landen met minder regels en meer ruimte: bv Oost Europa. Dus geniet zolang het duurt, voor de huidige kostprijs verschillen lopen al diverse oa Nederlandse bedrijven warm, grote mooie bedrijven nb met export subsidie in die zuivel importlanden op te zetten en te leveren. Dan praten we nog niet over een sputterende welvaart die nu dreigt met Politieke onrust en een afzwakkende Chineese economie. Dan valt ineens de export weg en heb je gebrek aan kopers met vallende prijzen.

 • tessa2010

  Dat zag iedereen toch wel aankomen??? Ook de melkveehouderij zal moeten leren omgaan met sterk wisselende prijzen,en dat kan ook best!
  In goede jaren bouw je een buffer op,daarmee overbrug je een periode met lagere inkomsten. Niet klagen,maar de puntjes op de i zetten,daar verdien je meer mee dan met onverantwoord uitbreiden! Men maakt mij niet wijs,dat je na 2015 geen inkomen hebt met rond de 70 koeien. Overigens mag een ieder van mij grotere aantallen hebben,als je daar voor kiest doe je dat bewust,klapt de prijs,ga dan niet mekkeren dat alles zo duur is(vaste lasten,voer e.d).

 • Zuperboer

  @tessa2010, d'r wordt hier vooral gemekkerd door mensen die van anderen van alles vinden.......
  @joannes: wat betreft de kale kostprijs (dus zonder prive) zul je je nog verbazen. Zelfs in de voormalige DDR kan niet onder de 30-32 ct/kg geproduceerd worden, om over de produktiekosten aan de andere zijde van de oceaan helemaal maar niet te spreken. Vaak kan men met 'onderbetaalde arbeidskrachten' de prijs nog wel zetten, maar vergeet niet dat in die regionen met veel ha's de produktie per ha laag is en de hvh diesel/zaaigoed/kunstmest telt wel door. Nl is en blijft een grasland met recordproduktie-mogelijkheden. Gevaar zijn de vaste lasten door (te luxe) dure gebouwen en oplopende grondprijzen (pacht/rente).

 • W Geverink

  Het ligt er aan wie er produceerd Zuperboer. Nederlanders hebben de zwakte dat ze ook boeren voor het oog. Hele mooie bedrijven zonder een rooie cent aan buffer. Van al de Nederlanders die de afgelopen tien jaar zijn begonnen met melken in Texas bijvoorbeeld is niemand meer over. Mischien moet je gewoon eens in de auto stappen of het vliegtuig nemen en eens ergens gaan kijken. Ik denk dat je in de toekomst best koeien kunt melken in Nederland als je je maar niet te veel aantrekt van de met overdadige luxe uitpuilende nieuwe stallen in de Boerderij reportages. Alleen kostprijsboeren hebben toekomst.

 • koestal

  We praten ons zelf de put in,de mens lijdt het meeste voor de angst om te lijden

 • josie

  wij hebben al 14 jaar 80 melkoeien en verdienen goed ons brood ,melkenvan toen in een twee x 8 met alles erop en eraan , heb onlangs nog 8 identieke melkplaatsen in okkasie bijgekocht voor een spotprijs 5000 euro , mits wat verbouwingen melken in een 2x 12 ,en voor de rest op gemak groeien na 2015 ,laat de zotten maar 250 koeien melken voor de bank

 • W Geverink

  Schitterend josie! Nu nog ergens voor weinig of niks een gebouw op de kop tikken om het jongvee uit de ligboxenstal te krijgen of om extra ligboxen onder te plaatsen en dan kan je meer koeien melken voor een lagere kostprijs zonder een slaaf te worden van de bank.

 • Piet, Midden-Europa

  ''Alleen KOSTPRIJS boeren hebben toekomst'' schrijft @ W Geverink, hij slaat hiermee de spijker percies op zijn KOP !!!... Het gaat niet om MOOI beste ''ondernemers'' ''?'' Het gaat om WINST !!!!!.....

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.