Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Insleeprisico runder-tbc punt van zorg

Zeist - Tijdens de vergadering van de Commissie Diergezondheid en Kwaliteit Runderen (DKR) van 3 april wordt het handhaven van de insleeprisico's van runder-tbc besproken.

Binnen de DKR is de toename van het aantal uitbraken in de EU een punt van zorg. In het kader daarvan wordt er tijdens de vergadering gesproken over een versoepelingsverzoek om Ierse kalveren ook aan te mogen voeren op startbedrijven met een all-in all out-systeem en levering naar één afmestbedrijf met all-in all out. Nu mogen de kalveren alleen naar een afmestbedrijf met all-in all out. SKV-directeur Van van der Weg heeft niet de indruk dat deze versoepeling er op korte termijn komt. Vooral omdat er zover te monitoren is in de Ierse situatie te weinig verbetering zit.

Over de gang van zaken rond de importbeperkingen voor kalveren uit Polen en Litouwen is Van der Weg goed te spreken. Handelaren en transporteurs houden zich aan de afspraken en halen geen kalveren uit de aangewezen gebieden. Alle kalveren uit Polen en Litouwen worden gemonitord van herkomstbedrijf tot op het mestbedrijf. Met een paspoortcontrole wordt gekeken of ze niet toch uit de afgesloten gebieden komen. Handelaren en kalverhouders die zich niet aan de regels houden, krijgen geen kwaliteitscertificaat en dan wordt het heel lastig om de kalveren naar een Nederlandse slachterij af te zetten.

Van der Weg ervaart dat ook de kleine niet-SKV-partijen zich aan de regels houden. De sector is goed doordrongen van het vergrootglas waaronder de kalverimporten liggen. Bij de SKV zijn volgens Van der Weg geen negatieve reacties op het in stand houden van de importen binnen gekomen.

Eén reactie

  • Burnetti

    Zit er 3 april iemand van de KNCV aan tafel ivm risico's voor humaan?

Of registreer je om te kunnen reageren.