RundveeNieuws

Groupe Bel lijdt onder hoge melkprijs

Parijs – Het Franse kaasbedrijf Fromageries Groupe Bel heeft veel last van de sterke toename van de melkprijzen. Tegen deze achtergrond en ondanks genomen maatregelen verwacht Bel dat de winst over de tweede jaarhelft van 2013 belangrijk lager uitgekomen is dan over de eerste helft van het jaar.

Daarbij komt nog dat de Franse belastingen een naheffing van 20 miljoen euro over 2008 heeft opgelegd, waartegen de onderneming bezwaar heeft gemaakt. Dat meldt Groupe Bel in een verklaring over de omzet in 2013.

Het kaasbedrijf heeft in dat jaar 2,72 miljard euro aan omzet geboekt, dat is 2,7 procent meer dan in 2012. Als wisselkoerseffecten buiten beschouwing worden gelaten dan komt de organische omzetgroei uit op 5,3 procent. In het vierde kwartaal liep de organische groei verder op naar 6,6 procent. Die goede prestaties zijn vooral te danken aan ‘het momentum’ bij de grootste merken van de groep zoals Mini Babybel, La Vache qui rit, Boursin en Leerdammer. ”De prestaties zijn tevredenstellend gezien het huidige geopolitieke en economische klimaat”, aldus Groupe Bel.

Over heel 2013 gezien kwam de sterkste groei, ruim 7 procent, voor rekening van Noordoost-Europa. Dat kwam vooral door de introductie van enkele merken op de markt in Oekraïne. Ook in West-Europa kwam de kaasgigant op een omzetgroei, in dit geval van 1,6 procent. West-Europa, waaronder thuismarkt Frankrijk, draagt daarmee 40 procent bij aan de groepsomzet. De onderneming schrijft de gunstige gang van zaken hier toe aan ‘de doeltreffendheid van de verkoop- en marketingstrategieën’. Amerika, waar Groupe Bel sterk op inzet, en Azië kwam gezamenlijk uit op een minieme daling van 0,3 procent. In het laatste kwartaal werd in deze delen van de wereld 5 procent omzet ingeleverd, wat echter vrijwel geheel te wijten is aan de koersverhouding tussen de euro en de dollar. Afrika blijft voor de groep een groeigebied met dit keer een ruim 4 procent hogere omzet.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin