Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Fransen willen melkmarkt kunnen bewaken

Parijs – De Franse bond van melkveehouders Fédération nationale des producteurs de lait (FNPL) wil dat er een mechanisme komt om de melkproductie in elk van de 28 EU-landen in de gaten te houden na het afschaffen van de quota in 2015.

Dat moet het mogelijk maken om tijdig in te grijpen en de productie bij te sturen als er een te grote melkplas dreigt.

Dat heeft voorzitter Thierry Roquefeuill betoogd op het jaarcongres van zijn bond. Hij noemt als voorbeeld een mogelijk embargo tegen Oekraïne en Rusland vanwege de crisis daar. ''Dat zou onmiddellijk als een boemerang tegen de veehouders kunnen werken.'' Dat is al eerder gebeurd in Nieuw-Zeeland na de vermeende vervuiling van melk van Fonterra. ''En dan hebben we het nog niet eens over klimatologische evenementen,'' aldus Roquefeuill.

De Franse melkvoorman heeft in principe niets tegen het opheffen van de quota maar wil wel maatregelen om crises te voorkomen. ''Er moet een zuivelbeleid met een minimum aan gemeenschappelijke regels blijven.'' Dat betekent ook dat er informatie beschikbaar moet zijn over de hoeveelheid melk die geproduceerd wordt. ''En daarnaast moeten we definiëren wat we precies onder een crisis gaan verstaan. Dit jaar is een goed jaar met een melkprijs van 380 euro per 1.000 liter, maar in 2009 is die prijs ingestort naar 220 euro.''

Eén reactie

  • farmerbn

    De fransen hebben liever altijd een kleine opbrengst dan wisselende opbrengsten. Het zijn geen ondernemers die risico willen nemen. Ze leven graag op een kleine boerderij met een 'buiten de deur' werkende vrouw. Nu willen ze dit ook opdringen voor de rest van Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.