Rundveehouderij

Nieuws 885 x bekeken

Frankrijk wil meer rundvlees exporteren

Parijs – Frankrijk gaat de export van rundvlees meer stimuleren. De Franse vleeshandel ziet daarbij vooral perspectief in de uitvoer van halal-geslacht vlees naar verder weg gelegen bestemmingen.

Het vleesschap Interbev en andere sectororganisaties hebben daartoe samen met het ministerie van landbouw een 'comité export' opgericht. Dat moet vooral technische belemmeringen voor de handel naar buitenlandse markten, zoals op keuringsgebied, zien weg te nemen. Doel is uiteindelijk om het gestaag teruglopende binnenlandse verbruik van rundvlees wat op te vangen. Vorig jaar liep de consumptie in Frankrijk zelf met 3 procent terug na een daling met 2 procent in 2012.

Frankrijk richt zich daarbij met name op halal-vlees. Dat neemt binnenlands maar 10 procent van de markt voor zijn rekening maar is wel goed voor een derde van de export. De Franse vleesbedrijven hebben zich daarbij tot nu toe vooral gericht op Noord-Afrika – waar Frankrijk veel vroegere koloniën heeft – maar om de export verder op te voeren komen nu landen als Turkije, Dubai, Saoedi-Arabië en mogelijk verderweg gelegen bestemmingen in Azië in het vizier.

De Franse vleessector signaleert dat de concurrentie op dit gebied minder wordt omdat halal slachten in steeds meer andere Europese landen is verboden of op z'n minst ter discussie staat. Recent heeft ook Denemarken een verbod afgekondigd, terwijl de nieuwe voorzitter van de Britse organisatie van dierenartsen de discussie in zijn land weer op gang heeft gebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.