Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Frankrijk blijft ruim binnen quotum

Parijs – Ondanks een fors hogere melkproductie in de laatste maanden blijft Frankrijk dit melkjaar nog altijd ruim onder het nationale quotum.

Volgens de agrarische dienst FranceAgriMer bedroeg de 'onderproductie' eind januari rond de 1 miljoen ton ofwel ruim 5 procent van de nationale melkproductie.

In december kwam de melkplas in Frankrijk voor het eerst in tijden weer boven de 2 miljard liter uit. Om precies te zijn kwam de melkproductie die maand op 2.041.811 liter, dat is 2,1 procent meer dan een jaar eerder. Volgens voorlopige gegevens bleef de melkproductie ook in januari boven het niveau van begin 2012. In het lopende melkjaar tot en met eind december stond het cijfer op ruim 17,6 miljard liter, dat is 0,8 procent boven de productie van een jaar eerder.

Laatste reacties

 • richtr

  Tja, de melkfabriek contracten zorgen er nu wel voor dat boeren die extra willen melken er vaak van worden weerhouden...

 • Fermer

  Het is zo dat bij onze fabriek in Frankrijk ze kijken of het fabrieksquotum volkomt. Lijkt dit niet het geval, dan wordt alle boeren met een contract aangeboden een deel van dit quotum erbij te melken. Tevens mogen boeren met een contract 5% in de plus melken zonder korting. Ik denk dus dat de melkprijs vooral de, boosdoener is. In Frankrijk wordt vaak het landenquotum niet volgemolken. Vandaar denk ik dat ze contracten hebben opgesteld met een minimumleveringsplicht, om zo als de prijs na 2015 eventueel gaat zakken ze verzekerd zijn van aanvoer.

 • minasblunders1

  Maar Harm, zo'n contract is dan toch eenmalig? Dat geeft de fabriek dus geen garantie voor voldoende melkaanvoer na 2015. Of zie ik dat verkeerd?

 • farmerbn

  Het zijn langdurende contracten van ik geloof 5 jaar. Doel ervan was dat partikuliere melkfabrieken ook de melk moeten ophalen van boeren met slechtere melkkwaliteit of van boeren die te ver van de fabriek wonen en te weinig melk per dag leveren. Tijdens het quotumtijdperk moesten die partikuliere melkfabrieken die melk wel ophalen omdat betere/dichtbij wonende of grotere melkveehouders niet boven hun individuele melkquotum konden melken. Dus werd de melk van die eerdergenoemde boeren wel opgehaald. Na het quotumtijdperk gaat dat veranderen dus hebben de verschillende stands-organisaties deze melkcontracten verzonnen. Cooperaties hebben deze contracten niet omdat zij al een ophaalverplichting hebben bij hun leden. Nu (mis)bruiken de private melkfabrieken deze contracten om de melktoevoer te regelen.

 • Fermer

  Melk van slechtere kwaliteit, ik weet niet wat ik me daar bij voor moet stellen, maar onze melk moet gewoon voldoen aan gestelde richtlijnen van de fabriek en naar mijn weten geldt dit voor alle melk die naar onze fabriek gaat. Inderdaad zijn de contracten voor langere tijd. In ons geval voor 7 jaar en ik heb gehoord in het geval van een nieuwe jonge boer voor 12 jaar. Als de melkprijs laag is willen de Franse boeren nog weleens overstappen op b.v. meer graan voor een periode. Dus om als fabriek verzekert te zijn van voldoende melkaanvoer na 2015 staat er een minimumleveringsplicht in het contract; 5% onder het te leveren quotum. Lever je minder en moet de fabriek elders melk bijkopen, betaal je als boer de meerprijs hiervoor, zo is de fabriek verzekert van voldoende (goedkope) melk.

 • minasblunders1

  Oké, bedankt voor de uitleg.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.