RundveeNieuws

DOC Kaas verlaagt voorschot met €2,68

Hoogeveen – DOC Kaas verlaagt de voorschotprijs voor de maand maart met €2,68 naar €40,57 per 100 kilo. Dit is de prijs exclusief btw, bij een jaarleverantie van 700.000 kilo en na aftrek van 5 cent per 100 kilo heffing ten behoeve van Zuivel NL.

Daarmee komt de voorschotprijs voor het eerst sinds drie maanden onder het niveau van FrieslandCampina. Bij deze coöperatie ontvangen de leden over maart een voorschot van – op papier – €40,10, maar omdat de voorjaarsheffing niet worden ingehouden in de praktijk €42,40. Dat is ook bij 7 ton melk per jaar. Per kilo vet betaalt DOC Kaas over maart €3,81 uit (min 23 cent), per kilo eiwit €7,62 (min 48 cent).

Directeur Marc Ligthart motiveert de verlagingen met verwijzing naar de significant lagere opbrengsten voor zowel room, wei als kaas in de voorbije weken. Dit bij een aanhoudend hoge melkaanvoer in Noordwest-Europa en een verstoorde kaasmarkt. Weliswaar kan DOC Kaas blijven exporteren naar Rusland, maar is er toch druk op de markt en dus de prijzen doordat Rusland de Duitse kaasexport heeft stilgelegd en doordat er politieke spanning is rondom Oekraïne.

Later deze week stelt DOC Kaas de jaarcijfers over 2013 vast en wordt de nabetaling bekendgemaakt. Ligthart en zijn team zullen in de komende weken een toelichting geven op de resultaten en de verdere voornemens van het bedrijf tijdens de gebruikelijke ledenvergaderingen.

Een van de bespreekpunten is een voorstel om de Duitse melkveehouders van DOC Kaas op gelijkwaardige basis lid te maken van de coöperatie als de Nederlandse leden. Nu zijn de Duitse melkveehouders aangesloten bij een Duitse dochter van DOC Kaas.

Beheer
WP Admin