Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

DOC Kaas verlaagt voorschot met €2,68

Hoogeveen - DOC Kaas verlaagt de voorschotprijs voor de maand maart met €2,68 naar €40,57 per 100 kilo. Dit is de prijs exclusief btw, bij een jaarleverantie van 700.000 kilo en na aftrek van 5 cent per 100 kilo heffing ten behoeve van Zuivel NL.

Daarmee komt de voorschotprijs voor het eerst sinds drie maanden onder het niveau van FrieslandCampina. Bij deze coöperatie ontvangen de leden over maart een voorschot van - op papier - €40,10, maar omdat de voorjaarsheffing niet worden ingehouden in de praktijk €42,40. Dat is ook bij 7 ton melk per jaar. Per kilo vet betaalt DOC Kaas over maart €3,81 uit (min 23 cent), per kilo eiwit €7,62 (min 48 cent).

Directeur Marc Ligthart motiveert de verlagingen met verwijzing naar de significant lagere opbrengsten voor zowel room, wei als kaas in de voorbije weken. Dit bij een aanhoudend hoge melkaanvoer in Noordwest-Europa en een verstoorde kaasmarkt. Weliswaar kan DOC Kaas blijven exporteren naar Rusland, maar is er toch druk op de markt en dus de prijzen doordat Rusland de Duitse kaasexport heeft stilgelegd en doordat er politieke spanning is rondom Oekraïne.

Later deze week stelt DOC Kaas de jaarcijfers over 2013 vast en wordt de nabetaling bekendgemaakt. Ligthart en zijn team zullen in de komende weken een toelichting geven op de resultaten en de verdere voornemens van het bedrijf tijdens de gebruikelijke ledenvergaderingen.

Een van de bespreekpunten is een voorstel om de Duitse melkveehouders van DOC Kaas op gelijkwaardige basis lid te maken van de coöperatie als de Nederlandse leden. Nu zijn de Duitse melkveehouders aangesloten bij een Duitse dochter van DOC Kaas.

Laatste reacties

 • joannes

  Zou het iets met de russische roebel te maken hebben? https://www.ecb.europa.eu/stats/exchange/eurofxref/html/eurofxref-graph-rub.en.html

 • koestal

  wie volgt ? de prijzen gaan voorlopig vast niet stijgen

 • landboer

  Blijkbaar wil de prijs toch wel zakken als er veel gemolken word ,meende dat nederland niets voorstelde op de wereldmarkt.

 • joannes

  @landboer, het is een te hoge prijs veroorzaakt door een te hoge wisselkoers voor de Euro. Zie de link hierboven naar de Roebelkoers bij de Europese Centrale Bank. De roebel is sinds januari2014 met 6 roebel per € en van april2013 tot nu met 10 roebel per € gestegen. Dit betekent bij gelijkblijvende kaasprijzen een stijging van de nederlandse kaasprijs in Rusland door valuta verschillen van 25% voor een jaar en ongeveer 15 % in de laatste 2,5 maand. Dit is wat DOMO motiveert de prijs te verlagen, ze raken hun marge kwijt aan valuta verschillen. Overigens voor export naar China geldt iets soortgelijks. Je kan die ook in die link naar de ECB vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.