Rundveehouderij

Nieuws 962 x bekeken 2 reacties

Britten krijgen runder-tbc van kat

Londen – Twee Britten hebben een vorm van runder-tbc opgelopen na te zijn besmet door hun kat. Volgens de volksgezondheidsdienst is het de eerste keer dat een dergelijke besmetting is geconstateerd. De kat was besmet met de mycobacterium bovis die ook runder-tbc veroorzaakt.

Bij de twee 'menselijke gevallen' gaat het ook om het gebied in Zuidwest-Engeland waar die ziekte op grote schaal onder de veestapel heerst. Jaarlijks wordt bij een veertigtal Britten m.bovis vastgesteld, waarbij het in veel gevallen gaat om mensen die regelmatig met rundvee in aanraking komen.

Laatste reacties

  • Burnetti

    Katten zijn ideale zoönoseverspreiders doordat ze zo dicht op mensen leven en vanwege hun jaaggedrag contact met wild hebben.

    Ze mogen natuurlijk op het aanrecht, op bed en de kattebak staat binnen.

  • joannes

    Precies Burnetti, en hoe zou je mensen daar tegen kunnen beschermen? In een samenleving waar huisdieren hoog scoren in de sociale media, gepromoot worden voor de ontwikkeling van kinderen door huisartsen en compeet verpersoonlijkt worden in allerlei mediavormen. Zetten we de samenleving niet op een dwaalspoor? Zou de NVWA zich hier niet mee moeten bemoeien om de samenleving te beschermen? Doordat men (de consument) het besef verliest dat deze dieren in ieder geval andere hygiënenormen hebben lijkt me dit op z´n minst een blinde vlek in het NVWA aandachtsveld. Één waar ze óók een taak hebben!

Of registreer je om te kunnen reageren.