Rundveehouderij

Nieuws 728 x bekeken

Britse schapensector doet het goed

Londen – De Britse schaapskudde blijft op afstand de grootste van Europa en dat lijkt de komende tijd alleen maar toe te nemen.

Het totale aantal lammeren en schapen nam vorig jaar weliswaar licht af naar 22,624 miljoen maar bij ooien deed zich een toename voor met 4 procent naar 14,8 miljoen.

''En die groei bij de ooien is wat telt. Dat kwam toch wel als een verrassing. Na de strenge winter van vorig voorjaar, waarbij vooral de zware sneeuwval de schapensector tot laat in het seizoen parten speelde, hadden we dat eigenlijk niet meer verwacht. Dat bewijst toch de weerbarstigheid van de schapenhouders. Bovendien laat het zien dat veel boeren inzien dat ze met schapen en lammeren goede zaken kunnen doen,'' aldus Paul Heyhoe, onderzoeker bij de schappenkoepel AHDB.

De koepel, waaronder ook het schap voor de rund- en schapensector Eblex ressorteert, roept al enige tijd dat er meer lammeren moeten komen om aan de grote vraag naar Brits lamsvlees in de wereld te kunnen voldoen. Vorig jaar nam de uitvoer van dat vlees weer met 8 procent toe naar 460 miljoen euro, waarmee lamsvlees de vierde productgroep vormt in de Britse voedingsuitvoer. Frankrijk nam daarvan 260 miljoen voor haar rekening, een toename met 15 procent. Daarnaast nam echter ook de uitvoer naar Hong Kong toe, waarbij de Britten hun exportinspanningen ook met name op dit soort verre bestemmingen richten.

Of registreer je om te kunnen reageren.