Rundveehouderij

Nieuws 1741 x bekeken

Arla wil Belgische coöperatie Walhorn overnemen

Aarhus/Walhorn - Zuivelconcern Arla wil de Belgische zuivelcoöperatie Walhorn in Eupen overnemen.

Dat hebben beide partijen  bekend gemaakt. Als de overname medio mei wordt goedgekeurd, krijgt Arla voor het eerst ook eigen leden in Nederland.

Walhorn heeft zo'n zeventig Nederlandse leden in België en Limburg. Eind vorig jaar stapten enkele van hen op richting Farmel.

In België circuleerden al langere tijd geruchten over een op handen zijnde overname van Walhorn door Arla. De leden van Walhorn voelden zich meer en meer belemmerd door hun band met het Franse Lactalis, dat haar boeren productiebeperkingen wil opleggen, zoals ook andere Franse zuivelbedrijven doen.

Directeur Joseph Locht bevestigt deze onvrede. In haar zoektocht naar een alternatief kwam Walhorn uit bij Arla, waar de leden onbeperkt verder kunnen groeien. Bij Arla gaan de Walhorn-leden er qua melkprijs ook iets op vooruit, vertelt Locht. Volgens hem gaat het om gemiddeld 0,5 tot 0,8 cent per kilo - gerekend over de voorbije drie jaren. Arla heeft bovendien de intentie uitgesproken dat het wil investeren in Walhorn, ook belangrijk voor het bedrijf waar tien jaar lang niet meer is geïnvesteerd.

Wallhorn heeft rond de achthonderd leden/leveranciers met een melkplas van 550 miljoen kilo.

Arla ziet ook veel voordelen in de samensmelting. "Wallhorn past goed bij onze bedrijven in Pronsfeld in de Duitse Eifel en Nijkerk in Nederland. Onze melkplas in Europa wordt groter en dat is een belangrijke stap voor onze strategische groeiambities," aldus  bestuursvoorzitter Åke Hantoft.

Wim Verseput en Klaas van der Horst

Of registreer je om te kunnen reageren.