Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Advies: verspreid kalversector over Europa

Utrecht - De kalversector zou zich meer over Europa moeten verspreiden om de risico's op insleep van dierziekten te verkleinen. Dat adviseert het Platform Landbouw, Innovatie en Samenleving (LIS) in een studie naar landbouw-gerelateerde infectieziekten.

De kalversector vormt met de importen van kalveren een structureel risico voor de diergezondheid, vindt voorzitter Wouter van der Weijden van LIS. "De kalversector is in veel opzichten een voortreffelijke sector, als je bijvoorbeeld kijkt naar de wijze waarop het mestprobleem is opgelost en hoe de sector het dierwelzijn verbetert. VanDrie is een prachtig bedrijf. Maar met de importen van dieren uit heel Europa vormen ze een groot risico voor de eigen sector, maar ook voor de melkveehouderij, varkens, schapen en geiten. Het risico van deze importen is, hoe zorgvuldig je het ook doet, te groot", zegt Van der Weijden.

Om insleep van ziekten te voorkomen adviseert LIS twee maatregelen. LIS denkt in de eerste plaats het aantal aanvoeradressen per ronde te begrenzen. Een tweede optie is de vleeskalversector te stimuleren de Nederlandse slachterijen en vleeskalverbedrijven te splitsen en zich verspreid over Europa te vestigen. "Het zou goed zijn als Nederlandse kalverhouders naar Polen verplaatsen om het vak aan boeren daar te leren. Kalveren houden is een moeilijk vak, waar we in Nederland heel goed in zijn. Maar het maatschappelijke belang om geen dierziekten in te slepen is heel groot", zegt Van der Weijden.

Jaarlijks worden 1,5 miljoen kalveren aangevoerd in de Nederlandse kalversector. Hiervan worden 860.000 dieren geïmporteerd uit dertien landen. In 2001 kwam het MKZ-virus via kalvertransporten in Nederland en vorig jaar zijn 3.000 tot 4.000 kalveren omgekomen door BVD type 2.
Maatregelen die de sector zichzelf oplegt, zoals dubbele reiniging en ontsmetting van vrachtwagens en niet importeren van dieren uit gebieden waar nu Afrikaanse varkenspest is geconstateerd, zijn volgens het LIS niet voldoende. "Je kunt de auto's wel ontsmetten, maar de dieren komen alsnog", zegt Carin Rougoor van LIS.

Naast de kalversector vormt ook de paardensector een risico, omdat in deze sector heel veel transporten van dieren zijn en het I&R systeem van paarden onvoldoende wordt gehandhaafd.
LIS adviseert daarnaast om meer onderzoek te doen naar de overdracht van plantenziekten naar mensen en dieren en om het contact tussen de veterinaire en humane gezondheidszorg te verbeteren om eventuele bijzonderheden vroeg te detecteren.

LIS is een onafhankelijke onderzoeksgroep, die gefinancierd wordt door het ministerie van Economische Zaken.

Ger Koopmans, voorzitter van LTO Kalverhouderij vindt de redenering van LIS kletskoek. "De redenering is gebaseerd op een nulrisicosamenleving. Dan moet je ook mensen gaan verbieden om op vakantie te gaan naar landen waar ziekten heersen die we in Nederland niet hebben", zegt Koopmans. Het verplaatsen van de kalversector naar andere landen kan volgens Koopmans niet zomaar. Hij wijst op het hoge kennisniveau en de goede infrastructuur van de Nederlandse kalversector. "We stellen als sector zeer hoge eisen aan de productie. Nergens ter wereld zijn de eisen zo hoog. En als er problemen zijn, lossen we die op."

Laatste reacties

 • Fermer

  Hier in Frankrijk heeft van Drie ook een groot marktaandeel. Onze kalveren brengen nog steeds weinig op, maar wel worden er vrachtwagens met kalveren uit Duitsland gehaalt.

 • mbm

  Harm, als je kalveren te weinig opbrengen komt dat omdat de hele kalversector in zwaar weer verkeert ofwel/en je kalveren zijn het gewoon niet waard. Het LIS spreekt een academisch oordeel uit;alsof een hele sector die meer dan 50 jaar kennis en infrastructuur heeft zomaar verplaatst kan worden. Trouwens; als we zo redeneren kunnen we beter ook de melkveehouderij en de varkenshouderij wat meer door Europa verspreiden. Zoals Koopmans zegt: kletskoek.

 • 344412

  Juist ja, kletskoek, zeldzaam treffend geformuleerd door LTO!

 • koestal

  gesleep met kalveren is gesleep met ziekten

 • steenbok1

  KALVERSECTOR KAN NOG VEEL LEREN VAN DE VARKENSSECTOR

 • BO(skabout)ER

  juist advies, niks mis mee!

 • mldijkstra

  Alle sectoren moeten meebetalen aan het dierziektenfonds terwijl een klein groepje verantwoordelijk is voor de grootste risico's. Je eigen risico's laten betalen door anderen is niet juist. Er wordt dan altijd geschermd met opmerkingen dat melkveehouders profiteren van de aanwezigheid van veel kalvermesters, maar die halen kalveren uit Litouwen of Roemenië om de prijzen te drukken. Zou de kalversector voor zijn eigen risico's moeten betalen dan zou er weinig bestaansrecht zijn voor de kalversector in deze omvang. Omdat landbouworganisaties bang zijn voor verdeeldheid tussen de sectoren wordt de status quo gehandhaafd. Misschien dan nu volksgezondheid in het geding komt dat er eindelijk eens iets kan veranderen.
  Ik ontvang liever 2 tientjes minder voor een nuka dan dat de zuivelsector door een dierziekte zijn marktposities kwijt raakt, dat gaat in de miljarden lopen!
  En ja, het is sneu voor hardwerkende kalvermesters die niet hun hechte gemeenschap willen verruilen voor een Oostblokland, maar tijden en inzichten veranderen.

 • wvb

  mldijkstra de tijden veranderen zeker ik denk dat u onderhand ook Russich moet leren.En verder met al die onderzoeken door mensen van achter het bureau en al dat vergader gaat de wereld ten onder.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.