Rundveehouderij

Nieuws 15 reacties

Voor weidemelktoeslag moet hele stapel weiden

Amersfoort - Elke koe jaarlijks minstens 120 dagen, 6 uur per dag weiden volstaat niet om in aanmerking te komen voor een weidemelktoeslag bij FrieslandCampina. Volledige weidegang is bij FrieslandCampina in het weideseizoen de hele koppel minstens 120 dagen lang 6 uur per dag weiden.

Dit sprak de kantonrechter in Amersfoort onlangs uit in een procedure die een lid van de coöperatie had aangespannen tegen FrieslandCampina. De rechter onderschrijft met dit oordeel de opvatting van het coöperatiebestuur.

Het geschil tussen de veehouder en FrieslandCampina bleek toen een ledenbezoeker in september 2012 constateerde dat de veehouder standaard een derde van zijn melkveestapel - de verse koeien - voor drie maanden binnenhield. Wel zorgde de boer ervoor dat iedere koe afzonderlijk voldeed aan de weidegang-eis.

Gevolg van de controle was dat de veehouder vanaf oktober 2012 zijn weidemelkpremie misliep, omdat zijn melk voortaan als reguliere melk zou worden opgehaald. De veehouder tekende daar in januari 2013 bezwaar tegen aan, met verwijzing naar zijn interpretatie van de weidegang-eis. Ook eiste hij de nabetaling van bijna 5.600 euro aan melkgeld, zijnde het verschil tussen de uitbetaling voor deelweidegang en volledige weidegang. Op jaarbasis leverde de veehouder bijna 1,5 miljoen kilo melk.

Het coöperatiebestuur wees het bezwaar af. Het stelde dat pas een weidemelktoeslag zou worden gegeven als werd voldaan aan de strengere eis, dat de hele melkveestapel in het weideseizoen tegelijk naar buiten gaat, en dan 120 dagen minstens 6 uur. De boer stapte hierop naar de rechter, maar werd ook door hem in het ongelijk gesteld. FrieslandCampina zegt niet meer voorbeelden te kennen van leden die de laatste jaren over de weidegang naar de rechter zijn gestapt.

Laatste reacties

 • alco1

  We zijn het er wel over eens dat weidegang meer een bijdrage is voor het imago, dan dat het beter is voor de koeien. Vooral weidegang voor nieuwmelkse koeien kan bij slecht weer grotere negatieve gevolgen hebben.
  Als ik het goed begrijp heeft deze boer alle koeien wel individueel 120 dagen 6 uur buiten, maar dus meer uitgestreken over 120 + 90 dagen = 210 dagen van het jaar. Dit lijkt me dus alleen maar beter voor het imago.
  Het lijkt me dat hij de dupe is geworden van zijn eigen eerlijkheid.

 • 22maart2012

  Een uitspraak met grote gevolgen? En de robot boeren dan. Wie controleert of er geen koe op stal achter blijft? Gelijk allemaal opstallers van maken dan?

 • peter1939

  fijne cooperatie

 • Jongman

  Ook met een melkrobot is weidegang prima mogelijk. Betere koecomfort kunnen de koeien niet wensen.

 • r.haijtink1

  Weiden hier ook met plezier in combinatie robot, maar ze zijn nooit allemaal tegelijk buiten. Sommige koeien vertoeven zelfs liever binnen, deze kan ik niet dwingen, omdat dieren die gemolken moeten worden ook weer altijd naar binnen moeten kunnen. Ik vind dat FC hier met twee maten meet, ze hadden hier geen probleem van moeten maken.

 • koestal

  misschien een andere zuivelfabriek zoeken

 • Schraar

  Helemaal met Alco en Haijtink eens. Wat deze melkveehouder doet is beter voor de koe, beter voor het imago en voldoet ruim aan de weidegang eis. Het meerendeel van de koeien loopt 3 maanden langer in de wei dan volgends de minimale eis nodig is.
  Hier tegenover staan melkveehouders die om de 1e 2 snedes te kunnen maaien de hele koppel pas in juni naar buiten doen en dan de 120 dagen precies volmaken. Dus in het voorjaar geen koeien in de wei. Zij krijgen de premie wel.
  FC had hier geen probleem van moeten maken, de kans is groot dat veel meer weidende bedrijven niet exact aan de formule voldoen. Als er daar een groot deel van af gaat vallen zal de gewenste 81% weidegang zeker niet gehaalt gaan worden met als gevolg dat partijen als Wakker dier weer een negatieve discussie over de melkveehouderij op gaan starten.

 • koestal

  weer wachten op de volgende eis van wakker dier

 • politiek

  Ik denk dat vooral dat bij beslissing rechtbank en standpunt FrieslandCampina de rol speelt dat het gemakkelijk controleerbaar moet zijn.
  En terecht denk ik.
  Gaan er leden te speels en creatief mee om dan trekt men niet alleen het imago van FrieslandCampina naar beneden maar van geheel rundveehouderij Nederland. Dit ten nadele , ook financieel voor de overige leden. Om juist imago rundveehouderij ( nog) te redden is weidegang zonder meer noodzakelijk.
  Overigens is er geen probleem als bewuste koeien meer als die 120 dagen weidegang hebben b.v. die 210 dagen alles gezamelijk.

 • richtr

  Dom van FC...

  Wat hierboven ook al word gezegd, dit is beter dan het systeem wat FC instelt, meer dagen per jaar koeien in de wei en de dieren lijden er niet onder net na afkalven...

 • japke33

  dit laat maar weer zien, hoe krom het weide systeem is. Maar ja, we doen het zelf. Je kan geen getallen aan weiden hangen, is het een goede zomer, oke, dan kan je je koeien naar buiten sturen. Maar wat als het te heet is, te nat, te droog? Deur op slot, en laat ze maar lekker 6 uur an hun lot over. Laat liever elke boer in zijn waarde, en die boer zorgt heus wel goed voor zijn eigen vee. Daar is geen weide systeem voor nodig.

 • lic

  Zou goed zijn als de journalist de uitspraak goed leest! Rechter is een zij trouwens, zegd alleen dat coöperatie bestuur een uitspraak in deze zaak mag doen omdat in het reglement staat dat het cooperatie bestuur altijd het laatste woord heeft. Over de kwestie zelf wordt weinig gezegd.

 • koestal

  bij een robot zijn er altijd een aantal koeien in de stal ,mag dat dan ?,want de robot moet wel in bedrijf blijven !

 • jan1

  Als ik als robotmelker geen weidepremie meer zou ontvangen , dan blijven de koeien mooi binnen. Hier ken ik ook wel boeren die precies 3 maand en dan sávonds laat de koeien naar buiten doen en dan s'morgens weer ophalen, zie je ook geen koe in de wei.
  Wat is dan Imago,
  Verder is het woord weidepremie al verkeerd, de boeren die niet weiden worden gekort.

 • koestal

  ,s winters ligt er ook verse weidemelk in de supermarkt,rara hoe kan dat ?

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.