RundveeNieuws

Veedumper Friesland gevonden door DNA-onderzoek

Rijswijk – Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben de boer achterhaald die verantwoordelijk is voor het dumpen van dode en levende koeien en kalveren in Friesland. Het gaat om een 42-jarige veehouder uit die provincie. Hij liet de afgelopen jaren op verschillende plekken ongeveer 40 dieren achter waarvan ongeveer de helft dood was. Omdat de dieren geen oormerk hadden, was lastig te achterhalen van wie ze waren. Door het DNA van het gevonden vee te vergelijken met DNA van de koeien van de Friese boer, kon worden vastgesteld dat de dieren nakomelingen van elkaar waren. De veehouder had volgens de NVWA moeite met het op orde brengen van de verplichte identificatie en registratie (I&R) van de dieren.

Tegen de veehouder is proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast krijgt de man een boeterapport voor het overtreden van de regels voor het aanbieden van dode dieren en zal de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (het vroegere Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken) de veehouder korten op zijn bedrijfstoeslag wegens het overtreden van de regels voor I&R.

Het dumpen van kadavers en het achterlaten van levende dieren is verboden vanwege de risico’s op verspreiding van besmettelijke dierziekten.

Beheer
WP Admin