Rundveehouderij

Nieuws 1163 x bekeken 2 reacties

VVD kritisch op oprichting ZuivelNL

Den Haag – Minister van Economische Zaken Henk Kamp heeft geen moeite met de wijze waarom ZuivelNL tot stand is gekomen. Hij reageert daarmee op vragen van VVD-Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs.

Melkveehouders moeten €0,05 per 100 kilo melk afdragen aan de nieuwe ketenorganisatie ZuivelNL. Volgens genoemde Kamerleden is dit vreemd aangezien er nog geen helderheid is gegeven over de nieuwe taken die interbrancheorganisaties of producentenorganisaties gaan uitvoeren op basis van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB).

Kamp geeft aan dat het samenwerkingsverband tussen LTO en NZO nog geen brancheorganisatie is in de zin ven het GLB. Daarvoor dient eerst een aanvraag voor een erkenning te worden ingediend. Dat is pas mogelijk wanneer een nationale regeling ter uitvoering van dit onderdeel van het nieuwe GLB is vastgesteld. Daar wordt nu aan gewerkt.

Het staat private organisaties als ZuivelNL vrij om een financiële bijdrage te vragen aan de vrijwillig aangesloten deelnemers. Het gaat hier niet om een heffing waarvoor een algemeenverbindendverklaring is of zal worden gevraagd. Ook vindt Kamp het een goede zaak dat de zuivelsector de samenwerking in de keten wil versterken ten behoeve van onder andere de diergezondheid, exportpositie en duurzaamheid.

Laatste reacties

  • koestal

    Het is geen heffing,dus het is een vrijwillige bijdrage

  • minasblunders1

    De eerste zin begint anders wel met: 'melkveehouders moeten.....'

Of registreer je om te kunnen reageren.