Rundveehouderij

Nieuws 4087 x bekeken 4 reacties

'Steun zachte landing neemt verder toe'

Brussel - De steun voor een 'zachte landing' voor de melkveehouderij in overproducerende lidstaten van de EU neemt snel toe, signaleren zowel staatssecretaris Sharon Dijksma als haar ambtsgenoten in Oostenrijk en Ierland. Maar een besluit hierover zal nu niet in de landbouwraad vallen.

Dijksma meldt dat in de landbouwraad van maart een verdergaande discussie staat gepland. Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos houdt zich op de vlakte. Hij meldt wel dat de discussie over de quotering een delicate kwestie is, die het hele in 2008 gesloten compromis over de melkproductie en andere zaken op losse schroeven kan zetten. Ook meldt hij dat een zachte landing in zijn ogen gelijk staat aan een snellere afschaffing van de quotering. Ciolos vindt dat een besluit over een aanpassing van de regels rond de melkquotering alleen kan worden genomen in nauwe samenspraak met het Europees Parlement. Dat heeft volledig medebeslissingsrecht.

Laatste reacties

 • vandenbrandcv1

  nee geen afschaffing, maar de ruimte die europees is ontstaan gewoon benutten. zowel vet gehalte, als de verevening europees benutten. totaal word er europees dan niet meer geproduceerd.

 • simpel boerke

  Op z'n vroegst valt hier op mrt 2015 een beslissing over welke dan met terugwerkende kracht geldt voor het dan lopende superheffingsjaar. Zo zal uit uiteindelijk wel lopen, de politiek kennende.

 • wmeulemanjr1

  Kunnen we vanaf april nu wel of niet 'vol gas' melken of word het net zo'n 'geneuzel' als met de derogatie? Waarom eigenlijk niet in heel Europa dezelfde derogatie en quotumregeltjes?

 • Zuperboer

  Derogatie is een term uit het recht om de buitenwerkingstelling van een rechtsnorm te beschrijven, aldus de alom gerespecteerde Wiki. Lijkt me dus niet zo vreemd dat dit per land verschilt.

Of registreer je om te kunnen reageren.