Rundveehouderij

Nieuws 546 x bekeken laatste update:24 feb 2014

SKV beperkt importen Poolse kalveren

Zeist - De Stichting Kwaliteitsbewaking Vleeskalveren (SKV) heeft de beperkingen voor import van kalveren uit Polen uitgebreid.

Dit naar aanleiding van de vondst van een tweede wild zwijn met Afrikaanse varkenspest. Er mogen nu geen kalveren meer worden geïmporteerd die afkomstig zijn uit de provincie Podlaskie, het gebied Losicki in de provincie Mazowieckie en Bialski en het gebied Wlodawski in de provincie Lubelskie. De provincie Podlaskie was al geblokkeerd naar aanleiding van de eerste vondst van de ziekte.

Voor de kalveren uit de overige gebieden van Polen gelden aanvullende voorwaarden. Ze mogen niet afkomstig zijn uit de risicogebieden en daar ook niet zijn geweest op een controlepost of verzamelplaats. De kalveren worden vanaf de verzamelplaats rechtstreeks naar de vleeskalverhouderij vervoerd en ook in een keer gelost. Verder gelden er extra hygiënemaatregelen en mogen de kalveren alleen maar rechtstreeks naar de slachterij worden afgevoerd. De paspoorten van de dieren worden digitaal aan de SKV verstrekt.

De SKV wil op deze manier de kalveren zoveel mogelijk kanaliseren en zo het risico op insleep van Afrikaanse varkenspest beperken. "Doordat de dieren op één locatie worden gehuisvest en uitsluitend naar de slachterij worden vervoerd worden ze zoveel mogelijk in quarantaine gehouden", aldus de SKV.

Of registreer je om te kunnen reageren.