Rundveehouderij

Nieuws 1332 x bekeken

'Ruimen dassen nutteloos en onmenselijk'

Gloucester – Het in het zuiden van Engeland ruimen van dassen tegen runder-tbc is niet doeltreffend geweest. Ook zijn niet alle dassen op 'menselijke wijze' omgebracht, zoals wel de bedoeling was. Dat zijn de voorlopige conclusies van het begeleidend onderzoek, meldt de BBC.

In twee proefgebieden zijn afgelopen najaar dassen geruimd om de verspreiding van de daar hevig heersende runder-tbc aan banden te leggen. Dat gebeurde na een jarenlange discussie over de doeltreffendheid van zo'n actie. Het ruimen zelf stuitte ook op veel tegenstand, zowel in discussies als op het veld.

Bij het onafhankelijke wetenschappelijke onderzoek – dat deel uitmaakte van de proeven – is vastgesteld dat er lang niet voldoende dassen zijn geruimd om aan de criteria voor een goede beoordeling te voldoen. Dat is al eerder tijdens de proefperiode zelf vastgesteld, maar uit het onderzoek blijkt dat de feitelijke resultaten nog slechter waren dan gedacht. Bovendien stellen de wetenschappers dat bij meer dan vijf procent van de dieren het langer dan vijf minuten duurde voordat ze dood waren. Dat criterium was gesteld om het ruimen 'op een menselijke manier' te laten geschieden. Naar aanleiding van die laatste conclusie stelt de organisatie van dierenartsen BVA dat ze niet langer haar steun zal verlenen aan dergelijke proeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.