Rundveehouderij

Nieuws 12247 x bekeken 72 reacties

PvdD wil verbod op aanbinden koeien in grupstal

Den Haag - De Partij voor de Dieren (PvdD) wil een verbod op het aanbinden van koeien in grupstallen. Dat blijkt uit Kamervragen van Marianne Thieme van de PvdD.

Thieme vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw wanneer ze bereid is om een verbod in te stellen voor het aanbinden van koeien in grupstallen in de gangbare melkveehouderij.
Thieme is ook benieuwd wanneer Dijksma een reactie verwacht van de Europese Commissie op haar verzoek om de definitie van biologische kleine stallen te verruimen tot en met 2015. Door deze verruiming is het mogelijk dat kleine bedrijven met niet meer dan vijftig biologische runderen hun dieren mogen aanbinden. Na 2015 zal de definitie van kleine stallen 'terugkeren' op het niveau van tien aan te binden dieren.

Thieme vindt een ontheffingstermijn van tien jaar, aangevuld met drie jaar bedrijfsspecifieke verruiming, een redelijke termijn voor biologische boeren om te voldoen aan nieuwe eisen voor het stalsysteem. Ze wil weten wat Dijksma vindt van de inzet van de melkveehouders om hun bedrijven tijdig aan te passen. Ook wil ze weten of het klopt dat nog ruim veertig van de 120 biologische melkveebedrijven hun koeien aanbinden.

Thieme wijst erop dat burgers bereid zijn een hogere prijs te betalen voor een pak biologische melk, mede vanwege het hogere dierenwelzijn in de biologische melkveehouderij. Ze wil daarom weten hoe certificeringsorganisatie Skal burgers gaat informeren dat deze biologische melk van aangebonden koeien komt. Ook wil de PvdD weten hoe Skal en de NVWA gaan controleren op de verplichting voor grupstallen om het vee twee keer per week naar buiten te laten.

Laatste reacties

 • fransderondhoeven

  ze is hoognodig toe aan een echt stukje vlees moet niet gekker worden met madam gaan nu ook alle huisdieren kanaries muizen ratten slangen en dergelijke ook los bij de dieren liefhebbers in huis ?

 • joopi

  Wat wil ze nou zeggen dan ? bij biologisch mag het voorlopig wel maar bij gangbaar verbieden. Verbied of alles of niets dit lijkt mij niet houdbaar in een rechtszaal

 • vandenbrandcv1

  en waar blijven al die goudvissen? HOEVEEL % word terug gebracht naar de dierenwinkel? moet ook maar onderzoek naar komen.

 • Frans-Jan

  Ik weet nog wel manege's waar de paarden aangebonden staan te wachten tot ze worden gehaald om door ondeskundig volk door een stoffige binnenbak getrapt en geslagen te worden. Daar hoor ik ze nou nooit over....

 • w v gemert

  Wie komt op voor de muggen en vliegen die wij met zijn alle iedere zomer met warm weer massaal vermoorden met onze stalen ros: de auto.

 • johannetje

  Dat zal een mooie chaos worden in die stallen! Gottegot...Geef dat mens een knot wol en laat haar gaan breien, dan heeft ze wat te doen.

 • alco1

  Ze wil horen of het klopt dat bij nog 40% van de 120 biologische boeren de koeien nog aangebonden staan.
  Daarmee laat je toch merken dat er totaal geen kennis over de materie is.
  Wanneer durft een Kamer lid haar eens van repliek te dienen.

 • jan67

  laat dat mens aub is haar mening verkondigen buiten europa met voorkeur afrika zijn we er zo vanaf!!!

 • Sjaak

  PvdD wil verbod op aanbinden koeien in grupstal.....

  Ter compensatie wordt de boer aangebonden!

 • info36

  Het woord radicalisme is ook hier weer op zijn plaats.

 • H.M. Hubers

  Hoe lang mag een hond nog aan de riem? Hoe lang mag een konijn, cavia of kanarie nog in een kooi?

 • maatje 1904

  hoe lang mogen mensen nog 3 hoog op een paar vierkante meter laat ze daar maar naar kijken..

 • brouwer112-c1

  ik vraag me wel af,moeten wij als belastingbetaler nog wel willen om deze onzinmadam een riant tweedekamerlidsalaris te betalen
  geef haar terecht een knot wol om te breien

 • steenbok1

  negeren, geen aandacht aan besteden, graag ook de media

 • ACB

  Als mensen niet capabel zijn voor hun functie ,dan moeten ze een andere baan nemen. Deze vrouw heeft de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt, ( als zovelen) . Als je in de politiek zit heeft men dan ook de wijsheid in pacht????. ( dacht het niet) Stel daarom dan ook altijd de vraag. Daarom gaat het overal zo goed zeker??????

 • ACB

  oja, ze wordt betaald van ons belasting geld.

 • Jaap39

  Laat ze www.natuurmisstanden.nl maar eens raadplegen. Of stop het leed.nl

  Schandalig dat dat maar door kan blijven gaan. Het is de partij TEGEN de dieren.

 • m.en.mh.miedema

  Ik heb aan de andere reacties weinig toe te voegen, vooral opmerking #6, schitterend!!! Of misschien deze, opsluiten achter het hek van de oostvaardersplassen dat PvdD volk, lekker terug naar de natuur.

 • wmeulemanjr1

  Als het de politiek(PvdD) uitkomt wonen we de ene keer in Europa, maar als de Nederlandse politiek(PvdD) de boer dwars wil zitten wonen we ineens niet in Europa! Overal in Europa zijn toch nog grupstallen, hoe zit dit juridisch als men dit gaat doorvoeren als 1 land in Europa?

 • politiek

  Als Nederland zo daar gaat worden de koeien zodadelijk gehouden als varkens/kippen. De fout die men een tiental jaren geleden gemaakt heeft met varkens en kippen is men nu aan het maken met koeien. Dat kan ieder aan zien komen. Ook boeren( belangenbehartigers) . Toen er nog geen normen waren kon men grote voerfabrieken en slachterijen bouwen die nu behoorlijk aan het omvallen zijn als men richtlijnen gaat toepassen. Eerder opgebouwde kapitalen zullen gaan wegsmelten. Waar is een land als Nederland het beste mee. ? Alles maar Mega-Mega wat je niet durft te verantwoorden of een passende omvang waar ook de boerenbedrijven zelf veel beter mee af zijn inclusief de dieren.

 • wmeulemanjr1

  (((#20))), u hebt het over Mega-mega, maar op alle mega-melkveebedrijven lopen de koeien gewoon door de stal hoor.

 • red

  In een grupstal worden doorgaans de dieren met meer liefde verzorgd en wordt er beter en naar behoefte gevoerd.
  In het verleden gingen we elke zaterdag staarten wassen, en de koeien stonden in een dikke lag stro. Maar dat mag zeker niet want mevr Tieme ziet ze liever in hun eigen stront liggen.
  Volgens mij heeft ze het donald duck syndroom.
  Meestal moet je naar de dokter als je je verbeeld dat met dieren kan praten.
  In de middel eeuwen hadden ze zekker geweten dat ze een heks is.

 • polsbroek

  Ik vind het zielig Ze word dememt

 • veldzicht

  Redactie ,kunnen jullie in het vervolg geen foto meer van Marianne Thieme plaatsen, ik word er een beetje onpasselijk van.B.V.D.

 • agratax2

  Eerst de intensieve veehouderij proberen te elimineren, niet gelukt. Dan nu de zo gepamperde biologische melk- en vleesveehouderij op kosten jagen en zijn de koeien dan eenmaal van de grupstal verhuisd naar de ligboxen stal, dan zijn het geen biologische boeren meer volgens mevr. Thieme. Het wordt de hoogste tijd dat er een kiesdrempel van 5 % of meer komt. Zijn we verlost van een hoop kosten aan beantwoorden van nutteloze vragen en het zal de besluitvorming in de Kamers versnellen.

 • floseman1

  arme marianne begin zelf eens een boerderij met wat koeien en vertel mij hoe jij aan de winst komt en hou op met boertje pesten het is nu 1 maal zo de dieren die vast staan lopen 7 maanden van het jaar buiten en daar worden we nog steeds niet voor betaald en voor het pesten van boeren wordt niet een klein beetje verdient maar veel

 • koestal

  waarom zit de haring soms in tomatensaus ?

 • koestal

  honden en katten op een flat ,kan dat nog wel ?

 • koestal

  oormerken ,zijn die wel diervriendelijk ?

 • anton1937

  Stoppen met de bio boeren daar wil Thieme naar toe. Bedankt Marianne voor al je onzin.

 • politiek

  Beste wmeulemanjr1
  #21. Ik denk dat ik redelijk goed weet hoe de veehouderij in elkaar steekt en werkt. Dit inclusief de huisvesting van melkvee.
  Natuurlijk is het een angstig onderwerp gezien de eerdere reacties..
  Als sector wordt je echt niet sterker door deze voorgaande reacties.
  Veel beter is het om ( proberen ) te denken vanuit de consument.
  Wat wil de Nederlandse consument. Ontwikkelingen zijn er altijd geweest. De balans kostprijs/opbrengst wat momenteel negarief is , en niet te lang mag duren , mag je mijn inziens PvdD of Wakker Dier niet aanrekenen. Ik denk overigens dat met het huidig beleid de zeer goede winsten in de melkveehouderij snel zullen verdampen. !

 • red

  Denken vanuit consument betekend in dit geval doen wat 5% schreeuwers roepen de meerderheid koopt in de supermarkt wat er ligt voor een zo goedkoop mogelijke prijs.
  Dus denken van uit de consument is wat de inkopers van de supermarkten bepalen.
  Consument is gewoon net als koeien kippen etc. ze vreten wat er voor wordt gezet.

 • W Geverink

  Tja poli, de consumenten willen ook allemaal graag een Mercedes of BMW rijden maar na een blik op het prijskaartje wordt het toch meestal iets wat beter in het budget past. Ik denk dat de consument daarom ook donders goed begrijpt dat er op de boer ook niet zo maar met geld gesmeten kan worden. Je wil ze niet de kost geven die Bio schreeuwen en wat anders thuis in de koelkast hebben staan. Ik ben het met Poli eens dat de Bio boeren in ieder geval niet achter mogen lopen bij de reguliere veehouderij.

 • alco1

  Wat je ook doet in de sector. Het zal nooit goed zijn. Productie dieren zullen nooit als gezelschapsdieren gehuisvest kunnen worden.
  Het probleem wordt echter door de boeren zelf veroorzaakt.
  Zodra er ergens een opmerking wordt geplaatst is er een groep die daar gehoor aangeeft om maar exclusief te kunnen zijn en zo proberen meerwaarde te kunnen krijgen voor hun werkwijze.
  Of het vorige huisvestings-systeem goed of verkeerd is, is dan helemaal niet meer relevant. Nieuws is voor de consument 'altijd'beter.
  Wat we daar aan kunnen doen is het niet direct achterna lopen van hype's. Maar het onafhankelijk laten beoordelen en dan een statement te plaatsen.
  Echter ook de belangbehartigers lopen met hype's mee, met de opmerking. Ja, klant is koning en daar heb je je maar naar te richten.

 • farmerbn

  De consument is de baas, die moet bepalen hoe en wat er geproduceerd wordt. Als 50% van de productie naar het buitenland gaat en van de andere helft wordt 10% biologisch verlangt dan hoeft 95% van de productie niet lastig gevallen te worden door speciale Nederlandse wetgeving.

 • Jan van het Zand

  Zo brave Nederlanders, stop nu de fopspeen maar weer in de mond. Marianne gaat nu vertellen dat elke vis in een aquarium minimaal 1 kubieke meter water voor zichzelf ter beschikking moet hebben.
  Dat zal de bouw stimuleren en de Nederlandse economie tot ongekende hoogte catapulteren.

 • Jan van het Zand

  Om het dierenleed onder de tropische vissen die in aquaria gehouden worden, te verminderen moet de NVWA ook toezicht gaan houden op alle aquaria in Nederland. Actie: De aquaria moeten door de NVWA worden gecontroleerd op de juiste temperatuur.
  Heeft u een aquarium thuis, meldt u zich aan bij de NVWA. Heeft u zich niet aangemeld dan is dat een economisch vergrijp. Daar staan hoge boetes op. De rechter gaat minimaal € 1.000 boete eisen bij het eerste vergrijp. Bij herhaling is gevangenisstraf tot 5 jaar mogelijk.
  Schatje: We eten vanavond tropische vis. En het aquarium pompen we leeg, en we zetten er bloemenplanten in onder een ledlampje.

 • b.brink1

  Ik vind een verbod op ontwormen van dieren ook wel gepast. Het is zo zielig voor al die lieve wormpjes.

 • alco1

  Beste mensen.
  Reageer door het tegendeel aan het voetlicht te brengen.
  Niet van die onzin hoe 'Erg' het is bij iets anders. Daarmee speel je troefkaarten in handen van Wakker Dier voor het volgende onzinnige debat.

 • fransderondhoeven

  alco1 wil jij zeggen dat wakker dier wel wat zinnigs verteld vind er best veel leuke reacties bij staan niet meer ontwormen ha ha ha

 • alco1

  Frans. Goed lezen. Ik vind dat Wakker Dier nooit iets zinnigs zegt. Misschien wel ingegeven door domme reacties. Je zult stomverbaasd zijn als er kamer vragen gesteld zullen worden over 'ontwormen'.

 • LUCTOR

  Het volgende zal zijn PvdD tegen het vast zetten van koeien aan het voerhek in vrijloopstallen.
  En zo kunnen ze nog wel even doorgaan en in de tussentijd gaat hun riante salaris gewoon door opgebracht door de belastingbetaler.
  Over de haring in de glazenpotjes hoor je niet zo veel misschien beter de koeien uit de grup en haring erin.

 • somporn

  Het aanbinden van dieren in de gangbare melkveehouderij mag niet omdat dit zielig is maar bij de biologische veehouderij mag het wel mede vanwege het hogere dierenwelzijn in de biologische melkveehouderij.
  Wat is het verschil dan,dus het dierenwelzijn in de gangbare melkveehouderij is niet goed,dus die boer zal dan niet goed voor zijn vee zijn.
  Lijkt mij als consument toch gewoon gelul.

 • Mozes

  Alle standpunten van WD en de PvdD moeten begrepen worden vanuit het besef dat ze een vegetarisch Nederland willen. Ook de biologische veehouderij zal op termijn niet geaccepteerd worden. Discussies voeren met WD of de PvdD over het gewenste dierwelzijnsniveau zijn dan ook zinloos.

 • veldzicht

  Mozes,jij ziet het goed,maar volgens mij hebben ze hun hand overspeeld
  met hun gedram en gelieg,alle mensen die ik ken ,ook gewone burgers ,
  halen hun schouders er over op en gaan over tot de orde van de dag.
  het is natuurlijk niet leuk die aantijgingen aan te horen, maar daar zal je mee moeten leren leven,zonde van het belasting geld wat die lui kosten.

 • Vegan

  Ik zeg: Melk, je kan zonder! Een transitie naar plantaardige zuivel is beter voor mens, dier en mileu. Je hebt nu al kokos-rijstmelk, sojamelk (met voorkeur van sojabonen uit Europa), havermelk, lupinemelk, ect.

 • veldzicht

  alleen niet te zuipen.

 • H.M. Hubers

  @Vegan
  De sojaopbrengsten per ha zijn in Europa (nog) erg laag. Bovendien zijn er in Nederland en in Europa veel gronden waar je alleen gras op kunt telen. Gras kan alleen door herkauwers worden omgezet in voor de mens geschikte voedingsstoffen. Koeien en geiten blijven dus hard nodig om verantwoord en smakelijk voedsel te produceren. Nu strijd ik als kippenboer warempel ook al voor viervoeters!!

 • alco1

  Hubers. Mensen die hele domme dingen zeggen, hebben meestal zo weinig verstand dat ze ook nog eens te dom zijn om iets te begrijpen.

 • landboer

  Eerst de megastallen in de ban en nu de ministallen,ze willen gewoon helemaal geen stallen!

 • evanderpasch1

  2 feiten gangbaar mag je nog gewoon koeien aanbinden en koeien worden op een grupstal het oudst

 • Demeter Griend

  Runderen staan al sinds de Middeleeuwen aangebonden.

  Ik zie het probleem niet, als ze maar niet 12 maanden aaneen aangebonden staan.
  Stel gewoon als voorwaarde dat aangebonden koeien zomers moeten weiden. Dat moet toch werkbaar zijn voor alle partijen.

 • Jan van het Zand

  De babywieg en de kinderbox moeten op de schroothoop. Baby's moeten kunnen rondkruipen vanaf de eerste dag. Ook de fopspeen verbieden. Laat het kind roepen, dat het honger heeft.

 • peter25

  als thieme last heeft van hoofdluis moeten ze dan ook daar blijven zitten
  misschien tast dat haar hersenen aan omdat ze zo dom lult

 • veurinkh

  Wat mag nog wel ,
  straks komt er een tijd dat de koeien allemaal los lopen met grote horens zodat ze elkaar kunnen beschadigen,en dat mag wel?

 • koestal

  veel boeren zitten al aan de ketting en de koeien lopen los ,vertelde een oudere dierenarts mij al 40 jaar geleden,toen de eerste ligboxenstallen gebouwd werden

 • koestal

  Hier mogen de honden niet meer los lopen in de natuurterreinen ,politie en boswachters letten er streng op

 • M. Sonsbeek

  Tussen de stalrepen aanbinden de wijf

 • Case1056

  alco1 17 feb

  Ze wil horen of het klopt dat bij nog 40% van de 120 biologische boeren de koeien nog aangebonden staan.
  Daarmee laat je toch merken dat er totaal geen kennis over de materie is.
  Wanneer durft een Kamer lid haar eens van repliek te dienen.
  Dat kost ongeveer €2500 pr vraag. Kun je uitrekken wat het al kost Die Partij van de Dieren. En krijgen deze dan subsidie, anders is het verplicht stopen voor deze boeren, want in een oude veeschuur word niet meer opgeknapt.

 • wienbemelmans

  laat Thieme eens werken met niet aangebonden koeien in de
  grupstal,wat een verschrikelijk mens.

 • m dijk

  hoe komt het dat koeien in een grupstal vaak en veel hogere leeft tijd bereiken dan koeien in de ligbox .. laten we hier eens over nadenken

 • Jaap39

  M dijk #61 heb je hier cijfers van? Zoals u het uitlegt is die veronderstelling van u een aanname, gebaseerd op niets.
  De biologische sector kan het zich gewoon niet veroorloven dat een groot deel van juist die biologische koeien een half jaar vaststaan op de Grup. Laat staan dat ze het beter hebben dan koeien in een comfortabele moderne stal. Nee aanbindstal is een gepasseerd station.

 • vandenbrandcv1

  koeien groeien beter in een aanbindstal, dan los loop stallen. #62

 • Marco22

  Mevrouw Thieme zit maar met 1 doel in de Kamer nl haar man aan een goede botervegaham te helpen. Er is er nog niemand opgevallen ook de media niet dat zij aan ordinaire belangenverstrengeling doet. Door continu maar in te hakken dierlijke produktie methoden drijft zij de consument richting de vegaslager laat dat toevallig haar man zijn. Dat niemand die ballon eens doorprikt.

 • veldzicht

  1 doel,ik vind dat ze 2 doelen heeft. elk jaar ,n tonnetje bijgeschreven op je bankrekening is toch ook niet te versmaden voor een beetje
  dom gel...l in de 2e kamer en nog dommere kamer vragen.
  maar wat maakt het uit het is toch maar belasting geld.

 • Barneveldsei

  Zet WD en Marjanne Thime even terug in de tijd. Een wigwam, kampvuur ( co2) neutraal. Een hakbijl en een paar vuurstenen. Laat ze maar zelf graan verbouwen en hun brood bakken.
  En geen pijl en boog, want je zou een dier pijn kunnen doen, van de natuur zouden ze meer in moeten verdiepen. Zodat ze het kaf van het koren kunnen schreiden.

 • m dijk

  jaap 19 ik kijk zo af en toe in mijn papieren en zie dat hier een stel koeien aanwezig is ouder dan 10 jaar (geb. 2000) en ze hebben allemaal zonder uitzondering hun hoorns nog in de grup stal en dat gaat hier prima . Hoe moet ik dat los loop idee trouwens begrijpen ,ze lopen dan los en ze hebben dan meer plezier, maar eerst moeten die HOORNS ER AF GEZAAGD worden een zeer stres volle en pijnlijke ervaring heb ik van diversen mensen gehoord, voor die lieve dieren ,of is liefde voor dieren inmiddels ook al een gepasseerd station. Ik kan ook niet snappen waar dat woord aanbinden vandaan komt klinkt wel erg overdreven negatief in deze tijd waar we overal mooie woorden weten te verzinnen op hun plaats zetten klinkt toch al wat beter

 • frl

  Ik denk dat er meer melkkoeien dagelijks pijn hebben door klauw problemen,dan dat er melkkoeien op grupstal staan.
  Ligbox heeft er voor gezorgd dat koeien steeds minder weidegang krijgen.

 • stommie

  wij hebben ook een grupstal en onze koeien hebben haast nooit problemen met de klauwen we hebben een antibiotica gebruik (afgelopen jaar) van 0 % onze koeien zijn gezond en dat is niet haalbaar in een loopstal.onze koeien gaan vroeg naar buiten en laat naar binnen zo dat ze nog genoeg kunnen lopen voor dat ze in de winter weer binnen moeten staan. trouwens over koeien die buiten lopen die stoten ook amoniac uit en daar hoor je niks over dat is toch net zo slecht.

 • geen boer

  mevrouw Thieme ziet er leuk uit maar is een extremist. Ze is tegen elke vorm van dierlijke productie en zal altijd als dusdanig handelen. Een ethische discussie heeft dan ook weinig zin, zij en de haren willen hun ethische opvatting (waar ze natuurlijk recht op hebben) opleggen aan de overgrote meerderheid die een andere ethische opvatting hebben en wél dierlijke producten wil consumeren.

 • geertfransman

  Zag net op internet dat wakker dier koeien kocht op een slachterij. Daarna werden ze naar een koeienrusthuis gebracht. Daar stonden de koeien in een aanbindstal. Zullen wel uitloop hebben denk ik maar toch wakker dier op z'n smalst

 • geertfransman

  foutje stiekem toch geen bindstal

Laad alle reacties (68)

Of registreer je om te kunnen reageren.