Rundveehouderij

Nieuws 2545 x bekeken 10 reacties

NVWA blokkeert bedrijf oormerkweigeraar Friesland

Bolsward – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het melkveebedrijf van Wytze Brandsma (33) in Bolsward sinds 30 januari dit jaar geblokkeerd. De veehouder, die 62 melkkoeien en 41 stuk jongvee houdt, weigert zijn koeien te voorzien van oormerken. Dat meldt de Volkskrant.

Zijn inmiddels overleden vader weigerde ook al zijn koeien te voorzien van oormerken. De vader viel nog onder het Uitvoeringsprotocol Gewetensbezwaarden Identificatie & Registratie. Jonge boeren kunnen zich echter niet meer melden als oormerkweigeraars. De bedrijfsblokkering wordt pas opgeheven als de veehouder zijn koeien van oormerken voorziet. De veehouder hoopt echter nog op clementie uit Den Haag.

Eerder deze week haalde de NVWA achttien koeien en kalveren weg bij zoogkoeienhouder Thom de Groot uit het Friese Grouw. Volgens de NVWA was het vee deels in slechte conditie. Volgens De Groot klopt daar niets van en werden zijn dieren weggehaald omdat hij principieel oormerkweigeraar is.

Laatste reacties

 • Ocean

  Uit het bovenstaande artikel blijkt maar weer eens in wat voor land wij leven. Het is duidelijk waar het hier om gaat. Eerst de oormerken en de volgende stap is een RFID chip of nog erger. Honden en katten moesten ook zo nodig gechipt worden onder het mom van dat een weggelopen dier dan makkelijker te traceren valt. Wat een onzin! Als de overheid iets om onze dieren geeft. Alles moet gecontroleerd en geregeld worden: Big Brother is watching you!
  Ik hoop dat er nog veel meer boeren komen die achter Wytze en Thom staan en ook bezwaar maken tegen deze belachelijke regelgeving van de gevestigde dictatuur. Enne ... NVWA, geef boer de Groot zijn dieren terug.

 • gjh

  die NVWA zijn echt trieste mensen om deze man zo te straffen weer een bewijs dat ze gefrusteerd zijn of veel gepest op school zijn of een lastig wijf hebben. Laat ieder even in zijn waarde heren. en zoek een redelijke oplossing.

 • geen boer

  ik weet het niet hoor. Dat ze tot nu toe vol konden houden met niet-merken vind ik al bijzonder. Dat doen we tenslotte al een 30 jaar en wanneer je als individuele houder het algemene belang van een goede en handige registratie niet ziet dan heb je niks in ondernemersland te zoeken.
  Heb de indruk dat dit soort mensen nergens van weten willen en vooral zichzelf héél bijzonder vinden en zich daarom in alles recalcitrant opstellen. De nVWA komt niet zomaar dieren ophalen dus 'dierenwelzijn' (de reden voor niet-merken) werd ook met enige selectiviteit toegepast....

 • alco1

  Toen we nog met de schetsen werkten deden we al oormerken in.
  Wat was dat een gemak!!!!

 • steenbok1

  Ocean, heb jij de dieren gezien?

 • Mozes

  Als er geen goede veeadministratie is hoe wil je dan het antibiotica-reductiebeleid in zijn huidige vorm uitvoeren? Die valt of staat immers met een sluitende veeadministratie. Zonder deze komen we noodgedwongen terecht bij het Deense antibioticabeleid en dán heb je als boer pas echt ellende.

 • drikhend

  Als je oormerken aanbrengen mishandelen noemt , moet je ook geen dieren laten slachten . Als er niet mee gefraudeerd wordt . Zijn er meer voordelen dan nadelen van oormerken . En het tegen zijn is waarschijnlijk meer een overtuiging dan een meelevendheid met het dier . En dat hoeft niet erg te zijn dat men een overtuiging heeft dat men het zo beter doet dan oormerken . Maar men moet ook rekening houden met de collega veehouders . Want als er iets gebeurt met ziekten en voerincidenten . Kan de zaak lang op slot gaan als zaak niet traceerbaar is . En denk aan grenssluitingen . De opbrengst prijs zal in elkaar zakken .

 • Demeter Griend

  Ik heb 2 zogenaamde oormerkweigeraars op Omrop Fryslan gezien. Als de consument begint te beseffen onder welke omstandigheden zij hun vee houden, hebben wij als sector een groot probleem. Wat een knoeiers, niet te geloven.
  En die ene De Groot zegt op Omrop Fryslan van 18 runderen te kunnen leven door hun kalveren aan te houden als zoogkalveren. Wordt wakker man het is 2014. 18 zoogkalveren get a live man ga aan het werk, ruim je erf eerst maar eens op. Wat voor opleiding heb jij eigenlijk, de malle pietje niveau min 1.

 • Mfb

  Waar hebben we het eigenlijk over! Gauw stoppen met boeren deze dwarskoppen. Niet meer van deze tijd en bovendien slecht voor het imago van de sector.

 • koestal

  nu hoor je wakker dier en Thieme niet,anders doen ze de grote mond direct open

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.