Rundveehouderij

Nieuws 3775 x bekeken 15 reacties

Melkveehouders trappen niet op de rem

Zoetermeer - In januari hebben Nederlandse melkveehouders 5,1 procent meer melk geleverd dan in januari 2013. Hiermee blijft de melkaanvoer op een torenhoog niveau, blijkt uit gegevens van het Productschap Zuivel.

 

In dit melkjaar, van april tot en met januari, ligt de melkaanvoer maar liefst 6,1 procent boven het niveau van vorig jaar. In totaal is er 10,3 miljard kilo melk geleverd.

De Nederlandse melkveehouders mogen dit jaar 11,97 miljard kilo melk leveren. De gemiddelde melkproductie in het lopende melkjaar ligt op ruim 1 miljard kilo melk per maand. In februari en maart mag in totaal nog zo'n 1,67 miljard kilo melk geleverd worden tot de grens van superheffing wordt bereikt. Het is duidelijk dat er dit jaar flink veel geld van Nederlandse melkveehouders naar Brussel zal gaan.

In het melkjaar 1988/1989 werd tot nu toe de hoogste boete betaald. Toen werd het quotum met 271 miljoen kilo melk overschreden en moest de Nederlandse melkveehouderij 91 miljoen euro afrekenen bij de EU. Het huidige melkjaar zal in de boeken komen als het nieuwe recordjaar.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Voor de EU is het misschien het overwegen waard om het quotumsysteem in stand te houden. De boeren melken volop en spekken zo de EU-kas.....goed voor de economie en een prima melkkoe!;)

 • nautena

  Adrie
  Als iedere overschrijder denkt dat zijn extra liters een kostprijs hebben van minder dan 22 eurocent moeten ze lekker doormelken

 • alco1

  Voor een boer met 50 koeien is 6% melk teveel maar 3 koetjes meer.
  Het is dus wel duidelijk dat de melkprijs doet besluiten door te melken.
  Volgend jaar zien we wel weer en zo wordt de moeilijke taak koeien aan te wijzen voor verkoop uitgesteld.

 • koestal

  remmen heeft bijna geen zin meer

 • gvanlaar

  ze gaan vragen om vetcorrectie aan te passen maar dat gebeurt toch niet want ze hebben die superheffing veel te hard nodig in brussel! t was veel beter om dit geld in een pot te doen en zo een landelijke stimulans geven aan bijvoorbeeld mestverwerking.

 • m.en.mh.miedema

  Alsof je door aan een aantal knoppen te draaien je melkproduktie 'even''
  kunt regelen! Al een aantal koeien verkocht en een aantal eerder drooggezet, hielp niks, nog steeds meer dan genoeg melk. Je hebt van die jaren dat alles tegenzit en jaren dat het als vanzelf gaat, dit is zo n jaar. Werken met dieren en natuur is nog steeds niet 100% te regelen!

 • gerstiroma

  nog een jaar en dan bestaat de quot 500 voor een groot deel uit melkvee houders, hiervoor hoef toch heelwat minder ondernemer voor te zijn dan als je varkens of kippenboer bent

 • martensDLD

  Wat is dat dan voor een opmerking, Melkveehouders zijn geen ondernemers!

 • Piet, Midden-Europa

  @gerstiroma # 7 voor alle duidelijkheid moet gezegd/geschreven worden dat in de gehele agrarische sector in NL heel veel 'ondenemers' aan chronische productiekoorts leiden !!!... Heel veel ''ondernemers'' doen wat de voorlichter zegt, de bank verlangt en de industrie eist !!!!!..... Daarom vind ik dat het echte ondernemerschap in de Agrarische Sector een enorme deuk heeft opgelopen !!!... Men werkt liever op het scherpst van de snede, ach ja het is maar waar je van houdt he ???...

 • W Geverink

  Werken op het scherpst van de snede met de hoeveelheid vreemd vermogen in hun bedrijf bedoel je Piet? Je wil ze niet de kost geven die hun kostprijs niet eens weten. Veel bedrijven zijn volgens mij nu al ten dode opgeschreven omdat men torenhoog in de schulden is gegaan op basis van cijvers uit het verleden en omdat er overwaarde zat in de grond. In dit blad wordt ook nooit gepraat over wat realistisch is voor de toekomst of over de kostprijs. Kijk naar de varkens en pluimveehouderij in eigen land. Kijk naar het vrije melken in landen als de States Australie NZ etc en hoe het daar ook zonder al de nederlandse regels en onkosten nog steeds hard werken is. Ik denk ook dat de toekomst voor melken in Nederland alleen voor de hele aggressieve kostprijsboeren met genoeg eigen vermogen achter de hand is weggelegd.

 • Mels

  Geverink,is dat niet het failliet van de gehele Nederlandse landbouw? Het meer meer meer ten kostte van alles groter zijn dan de buurman? Ik heb nooit ingezien wat het voor doel dient om de allergrootste te willen zijn,wel als het zo komt en je het financieel kunt bolwerken en reserves op kunt bouwen voor magere tijden maar dat laat de roverheid in Nederland niet toe en dat is de grootste oorzaak van de enorme groeiwil van welk eender sector. Daar bij jou en straks ook bij mij kun je wel reserves opbouwen en zo zelf beslissen of je 100 of 50 koeien melkt. Er is ook niemand hier die mij kan uitleggen waarom land hier 50000 euro plus moet kosten terwijl er geen dier of gewas is wat de lasten daarvan kan opbrengen,das dezelfde stommigheid.

 • josrodenburg

  mels. ik ben niet oud, maar over quotum is dat toch ook altijd gezegd dat het te duur is? maar als je er nooit geld ingestoken had wat had je dan gehad ?

 • W Geverink

  Dan had je toen al gehad wat nu gaat komen. Grote intensieve bedrijven met een hele hoge schuldenlast en weinig of geen inkomen. Dat zijn de bedrijven die voor bedrijven als FC gaan zorgen voor een konstante gegarrandeerde aanvoer van melk tegen elke prijs omdat de slimmerikken het zich toch niet meer kunnen permiteren om te stoppen.

 • Mels

  Idd,dat is dus wat velen zich niet realiseren, Het maakt de melkafnemers namelijk geen moer uit welke inkoopsprijs ze moeten betalen,zij maken hun marge toch wel en als het straks zo is dat er in NL teveel melk is, wat niet ondenkbaar is omdat de melk en aanverwante producten allemaal voor export bestemd zijn,dan knalt de prijs naar beneden en wat doet de gemiddelde kostprijs de laatste jaren???behoeft geen uitleg denk ik. Zorg nou maar voor vlees op de botten voor de magere tijden en zet niet alles op alles om groter te zijn dan de buurman want dat win je nooit. Helaas noodzaakt ons belastingstelsel elke ondernemer tot het zo snel mogelijk investeren van zijn verdiende geld en kan daardoor nooit reserves opbouwen,met de groeten van Den Haag.Daar hoor ik nooit iemand over. Degene met de laagste kostprijs en een redelijk deel EV gaan het redden maar wie grote financieringslasten?kg melk heeft kon het nog wel eens knap lastig krijgen,helemaal als de mestverwerking ook nog eens een significante kostprijsverhoging teweeg brengt.

 • koestal

  melken lijkt wel sport,wie gaat het verst over de limiet,al die boeren een gouden medaille

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.