Rundveehouderij

Nieuws 3106 x bekeken 1 reactie

Hooimelk populair bij Oostenrijkse boeren

Wenen – Steeds meer Oostenrijkse melkveehouders produceren 'hooimelk'. Bij koepelorganisatie ARGE Heumilch zijn nu 8.000 boeren aangesloten, die in 2013 ruim 323 miljoen kilo hooimelk produceerden. Dat is 11 procent van de nationale melkplas. Het aandeel biomelk is met 443 miljoen kilo, ofwel 15 procent, nog net iets groter.

De productie van hooimelk is aantrekkelijk, omdat er een toeslag van 4 cent per kilo wordt gegeven bovenop de gewone melkprijs. Bio-hooimelk brengt 12 cent meer op. Deze toeslagen worden in de markt goed terugverdiend. Dat is omdat de consument hooimelk en hooimelk-zuivel hoger waardeert dan gewone melk en zuivel. In Oostenrijk heeft de consument ook behoorlijk wat te kiezen in het hooimelk-schap. Er zijn in de levensmiddelenhandel zo'n 500 verschillende hooimelkproducten te koop. Het grootste deel van de hooimelk, ongeveer 80 procent, gaat de kaasbak in.

De meeste hooimelk wordt geproduceerd door bergboeren. Volgens koepelorganisatie ARGE Heumilch is dit product ook vooral voor hen aantrekkelijk. Dankzij de extra toeslagen geeft deze melk hen een uitgelezen kans om de rendementen op hun relatief kleine bedrijven te vergroten.

Eén reactie

  • koestal

    Ze laten ook de toeristen in het hooi slapen ,dubbel voordeel dus !

Of registreer je om te kunnen reageren.