RundveeNieuws

Gras loopt maand voor

Doetinchem – De zachte winter maakt dat de bodemtemperatuur al erg hoog is, plaatselijk al 9 a 10 graden. De grond warmt in razend tempo op tot temperaturen waarbij het niet lang meer duurt voordat het gras echt gaat groeien.

In plaats van 26 februari moeten veehouders hun gras en land beschouwen als was het al 26 maart, zegt Edward Ensing, productmanager van Barenbrug. Als de start van de groei zo dichtbij is moeten ook de voedingsstoffen in de bodem aanwezig zijn.

Voor een aantal voedingsstoffen geldt juist dat de bodemvoorraad een stuk lager is dan normaal. Het vrij natte weer gedurende de afgelopen periode zorgt voor veel uitspoeling van met name stikstof en kali. Volgens Ensing is dat ook te zien omdat de goede grassen nu toch wat bleek begint te kleuren. Om de grasgroei niet te beperken luidt het advies dan ook dat daar waar mogelijk nu zo snel mogelijk de drijfmest moet worden uitgereden. De schatting is dat in de afgelopen twee weken pas 10 tot 20 procent van het grasareaal is bemest.

Op percelen die nog wel mooi groen zijn verwacht Ensing een hoger aandeel van de minder goede grassen ruwbeemd en straatgras. Jos Deckers van DSV zaden deelt die mening. De droogte van vorig jaar zorgde dat ruwbeemd zich kon vestigen. Normaal wintert een groot deel van de ruwbeemd uit, maar omdat er deze winter amper van vorst sprake is geweest, is de ruwbeemd nog vrij prominent aanwezig. Een flinke behandeling van het gras met een wiedeg in combinatie met doorzaaien kan de kwaliteit van de grasmat en daarmee het uitgangspunt voor een goede  eerste snede al behoorlijk beter maken.

Beheer
WP Admin