RundveeNieuws

Geweid jongvee produceert 825 kilo meer melk

Ames – Veehouders die hun koeien opstallen kunnen wel voordeel halen uit weidegang door in elk geval hun jongvee te laten weiden. Dat stelt Larry Tranel, melkveespecialist uit de Amerikaanse staat Iowa in het blad Hoards Dairyman.

Tranel meldt dat uit eerder onderzoek van Cornell University blijkt dat de jongveeopfokkosten van vaarzen die anderhalf seizoen weidegang hebben gehad 204 euro lager zijn in vergelijking met jongveeopfok van dieren die altijd op stal zijn gebleven. Het verschil in kosten voor arbeid en voer is afhankelijk van de leeftijd en gewicht van het jongvee. Het verschil is logischerwijs het grootst bij de oudste (drachtige) pinken omdat die het meeste voer opnemen.

Een recente studie van Cornell toont aan dat in vaarzen die als pink weidegang hebben gehad, minder gezondheidsproblemen in de eerste lactatie ervaren. Van een groep van vijftig vaarzen die gedurende een periode van vijf maanden voor afkalven weidegang hebben gehad, waren er maar zes behandeld voor problemen die na het afkalven regelmatig voorkomen. Van de vijftig vaarzen die altijd binnen zijn gebleven, moest bijna de helft een behandeling ondergaan voor problemen na afkalven.

Uit een voorspelling van de melkproductie van de vaarzen wordt verwacht dat de dieren die tijdens de jongveeopfok weidegang hebben gehad, 825 kilo melk meer zullen gaan produceren dan de vaarzen die nooit buiten zijn geweest. De 825 kilo melk is een gecorrigeerde hoeveelheid voor leeftijd, seizoen van afkalven en lactatiestadium, vergelijkbaar met de Nederlandse bsk.

Beheer
WP Admin