Rundveehouderij

Nieuws 25 reacties

'Geen hormonenvlees naar Europa'

Brussel - Het vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie zal niet toelaten dat er vlees met hormonen wordt ingevoerd in Europa. Dat verzekerde Europees Commissaris voor Handel, Karel De Gucht, bij de onderhandelingen in Washington.

Dat meldt de Vlaamse nieuwssite Vilt. De kwestie van het hormonenvlees maakt en zal volgens De Gucht geen deel uitmaken van de onderhandelingen. Groeihormonen zijn in Europa verboden en de Commissie is niet van plan dit te veranderen. De Amerikaanse partners zouden zich hiervan bewust zijn.

Wat genetisch gemodificeerde gewassen betreft zal volgens De Gucht Europese wetgeving de doorslag geven. De Belgische commissaris verzekerde dat het vrijhandelsakkoord in geen geval mag leiden tot minder bescherming voor de consument, het milieu of de persoonlijke gegevens.

De Gucht is tevreden over de vooruitgang die na drie onderhandelingsrondes is geboekt, maar spoort onderhandelaars wel aan een versnelling hoger te schakelen. Doel is om met het nieuwe Transatlantic Trade and Investment Partnership nieuwe banen te creëren en nieuwe mogelijkheden voor Europese en Amerikaanse bedrijven.

Laatste reacties

 • politiek

  Je kunt natuurlijk ook gewoon (groei)hormonen gebruiken en dat niet melden aan Brussel en Amerika. Dat het economisch voordeel geeft in de veehoouderij is wel bewezen. Alleen jammer dat het extra gevaren geeft naar vooral kankersooren bij de mens. Dat is immers vooral de reden dat de EG het verboden blijft houden. Via Brussel heb ik wel een lezing ontvangen dat Nederland in Amerika aangeeft hormoonvrij te zijn maar ook in hetzelfde jaar worden (hormoon)uitslagen vernietigd en raken uitslagen zoek in Nederland.
  Er zouden wetten moeten komen dat men geen uitslagen mag vernietigen. Vergelijkbaar als bij b.v. doping in de wielersport. Minimaal 15 jaar bewaren de uitslagen inzake (hormoon)onderzoeken veehouderij. Het gaat immers wel over voedselveiligeid en volksgezondheid. Natuurlijk geeft het toch al te denken als men uitslagen niet terug kan vinden en aan durft te geven dat ze vernietigd zijn in deze digitale wereld.
  Persoonlijke gegevens en de consument zouden zo ook beter beschemt zijn.

 • flyinghollander

  Waar is bewijs of praten we nog steeds over de geheime informatie.

 • W Geverink

  Wees geduldig Jeroen. The shit is going to hit the fan any minute now...

 • politiek

  Beste flyinghollander.
  Welk bewijs wenst u te ontvangen.? De praktijken worden immers niet ontkent.
  Wel lopen er nog Wob verzoeken waarbij zelfs belangenorganisaties veehouderij zich inspannen dat meerder gevraagde gegevens niet bekend mogen worden. ! Blijkbaar is die geheime informtie nog te gevoelig voor het daglicht. Alsmaar vertragen en zodadelijk vertellen dat men inmiddels alles heeft vernietigd omdat bewaartermijn verstreken is. Net zoals b.v. de doping in de wielersport.

 • vragenantwoord

  haha verschrikkelijk wat een kolder, als je groeihormonen gebruikt hebt komen ze van de controlerende instanties daar wel achter en anders aan de slachtlijn, dan staat je een enorme boete te wachten van enkele tonnen en alle betrefende dieren worden uit de handel genomen!

  dus als je zoiets sugereerd graag met bewijs ! • flyinghollander

  Gverink @gommers zit het al jaren hier te roepen, logisch dat je het eens niet meer serieus gaat nemen

 • Elevage

  Als wij hier geen hormonen mogen gebruiken, dan lijkt het mij als een paal-boven-water dat we dan dit vlees met hormonen niet gaan importeren. Is valse concurrentie van een vleesveetak die het toch al niet makkelijk heeft in Nederland

 • politiek

  Beste Elevage , # 7
  Correct dat we het hormonenvlees dan ook niet gaan invoeren. Het is momenteel weer een actueel onderwerp tijdens de handelsonderhandelingen met de V.S.
  Maar wat te doen als Nederland toch gewoon groeihormonen gebruikt. ? Structureel , jarenlang op duizenden bedrijven. ?

 • joohoo

  Een tijd geleden stond er een reportage in de boerderij over feed Lots,Op deze extreem grote afmest bedrijven worden alle dieren met hormonen behandelt !!!. De wachttijd is 180 dagen . De dieren groeien echter zo hard dat de eerste runderen al na 3 maand worden geslacht. Na 6 maand is 80% al geslacht. Dit is in hoofdzaak export.?????????

 • veldzicht

  Politiek, ik heb je best wel hoog zitten maar in het vervolg niet zo raar kletsen.anders blijven we geen vrienden.

 • politiek

  Beste Veldzicht.
  Ik ken je niet , maar als ik niet mag praten/schrijven over die illegale hormoonpraktijken in de veehouderij stoort mij dat niet. Ik zie het als een plicht dit te doen om de veehouderij volwassen en veilig te krijgen. De Overheid gaf aan welke afschuwlijke gevolgen het heeft naar de mens toe. o.a. Kanker, diabetes , hart en vaatziekte , spanningsziekte,s enz. tot aan geboorteafwijkingen toe. Honderdduizenden patienten. Welke veehouder in Nederland heeft wel eens opdracht gegeven hormoononderzoek eigen dieren. ? Niet afwachten of ze aan de slachtlijn iets vinden dus. ? Gewoon zelf opdracht gegeven privaatrechtelijk. Vervolgens mag je de uitslagen niet ontvangen. Gewoon alle uitslagen vernietigd , staatsgeheim vanwege die verplichte zwijgplichten van kamerleden , of zoek geraakt. En dat bij meerder opdrachten. ? Je mag niet weten wat er in je eigen dieren zit. Een dochter van mij kreeg in die periode van illigale hormoonpraktijken in de veehouderij diabetes. Helaas is ze inmiddels overleden.

 • veldzicht

  Dat je dochter overleden is,is natuurlijk verschrikkelijk,alleen moet je niet alle narigheid bij de boeren zoeken.niets wordt juist zo zwaar gecontroleert als de juist vlees sector, daar kan het niet aan liggen.
  en de omgeving ook niet, hier in het groene hart lopen alleen melkkoeien daar heeft nog nooit iemand wat van gekregen
  en het is overal het zelfde de zelfde ziektes, maar dat heeft niets met
  v(l)ee(s) te maken.wat denk je van vliegtuigen,industrie,auto,s
  concerveermiddelen in voedsel en nog veel meer en toch worden we steeds ouder en gezonder.

 • W Geverink

  Beste joho. Er mogen geen hormonen implants worden gebruikt in in vee waarvan het vlees naar Europa gaat. Er gaat bijna geen rundvlees vanuit noord Amerika naar europa. Het kleine beetje vlees dat de oversteek maakt is vlees van super kwaliteit van een hand vol boeren die in Europa een dik betaalde markt hebben aangeboord. Hun product is gecertificeerd vrij van syntetische groeihormonen en groeibevorderaars en wordt daar ook heelstreng op gecontroleerd.

 • politiek

  Ik ben benieuwd welke Nederlandse veehouder opdrachten geeft hormoononderzoek op eigen dieren.
  Vervolgens een factuur krijgt van bijna 7.000 euro en de uitslagen niet mag ontvangen. Zelfs belangenbehartigers strijden dat niets bekend mag worden. Wat is er op tegen om uitslagen hormoononderzoek vlees bekend te maken , vooral in belang van de consument. Worden de uitslagen bekend dan moeten de grenzen export voor veehouderijproducten dicht ( ook melk enz. ) dicht.
  Het is echt geen duurzame, eerlijke manier om op een dergelijke manier internationale handel te bedrijven. Wees fair en kom internationale afspraken na. Dit in belang van gezondheid consument.
  Wees open en transparant en ga voor voedselveiligheid en volksgezondheid. Zonder hormonen dus.

 • W Geverink

  En de landen die Nederlands vlees en zuivel kopen zijn gelukkig allemaal op hun achterhoofd gevallen en geven zelfs de helpende hand bij het open houden van hun broekzakken zodat de hollanders er gemakkelijker een drol in kunnen draaien.

 • veldzicht

  Geachte meneer (?)Politiek.Ik houd er maar over op met u in discussie te gaan, u bent er zo van overtuigd dat het nederlands vlees en zuivel vol
  zit met hormonen en andere troep dat er niet met u te praten valt.
  net als andere leden van wakker dier,pvdd,dieractivisten en nog veel meer
  van die groeperingen hebben zo,n haat tegen de veehouderij
  dat ze alles zullen doen om het in ,n kwaad daglicht te stellen
  (het betaald ook wel prima zo,n flut baantje voor ,n flut partijtje
  in de 2e kamer)

 • Elevage

  Politiek: wij gebruiken geen groeihormonen, nog nooit gedaan en gaan we ook niet doen. Dat wordt allemaal al lang gecontroleerd, dus wat dat betreft zijn we er klaar mee.
  Maar dan nog: geen import van artikelen die niet voldoen aan dezelfde eisen die wij hier in Nederland aan de boeren stellen!
  Dan kunnen we gewoon allemaal produceren en kopen klanten een Nederlands product!

 • politiek

  Beste Elevage.
  Het hormoongebruik in de veehouderij Nederland wordt niet ontkent. In vertrouwelijke rapporten staat letterlijk : Structureel , jarenlang op duizenden bedrijven. Ook rundvee.

 • W Geverink

  PG600 wordt idd op vele duizenden bedrijven in binnen en buitenland gebruikt. Dat is algemeen bekend. Daar ligt niemand van wakker.

 • politiek

  Beste W Geverink.Inzake het jarenlange hormonengebruik. Verwezen wordt er naar groeihormonen als progesteron en 17-beta-oestadiol.
  Ik lees op een ander discussielijntje dat er nu al wel meerdere veehouders zijn de het toegeven de jarenlange hormoongebruiken op die duizenden bedrijven. Niet begrijpelijk is dat men dan toch van mening is dat men het vlees toch gewoon in de handel mag brengen.Wetgeving , ook internationaal is daar heel duidelijk in. Hormonenvlees uit Amerika mag immers ook de EU niet geimporteerd worden. Dit ter beveiliging van de consument.
  Een klacht o.a. over die geheimhouding is onlangs gegrond verklaard door de Nationale Ombudsman. Spoedig zal er een overleg zijn met Ministerie. over die geheimhoudingen met betrekking voedselveilgheid. Als geheimhouding een vereiste is kunnen er afspraken gemaakt worden hoe met die stukken om te gaan, maar dat mag geen reden zjn om er geen openheid aan te geven.

 • W Geverink

  Progesteron heeft volgens mij niks met groeien te maken.

 • Jaap39

  Na #12 gelezen te hebben is het het meest verstandig de discussie te sluiten. Er wordt op emotie gereageerd.

 • politiek

  Beste Jaap39 , #23
  Ik waardeer je medeleven. Dank je .
  Ben gerust dat er over die hormoongebruiken in de veehouderij zeer uitvoerig gesproken is , met meerdere instanties , en dat men schrikt dat alles geheim moet blijven. Dat kunnen hulpverleners en specialisten buiten de veehouderij totaal niet begrijpen . Ook overigens binnen de veehouderij niet. Hulp op alle fronten kun je o.a. ook krijgen bij www.zorgomboerentuinder.nl . De veehouderij heeft momenteel totaal geen boodschap aan de ,,afvallers,, om welke reden dan ook . Eerder een soort leedvermaak wordt het ervaren. Er wordt mij zelfs zeer sterk geadviseerd , als ik het aankan , mijn beleving kenbaar te maken. Het is aan veehouderij Nederland en Overheid als er geheimhoudingen dienen te berusten op bepaalde stukken dat nader toe te lichten. Ik ben belanghebbende. Ik hoop dat u het begrijpt en niet alles wil wegzetten of wegdoen als emotie. Leedvermaak dus . Dat ook in belang van meerder slachtoffers waar uitvoerig over gesproken is.


 • Jaap39

  Gezien het aantal reacties van u, politiek, denk ik niet dat het kenbaar maken van uw ongenoegen op deze boerderij site u verder zal helpen. In ieder geval niet op het emotionele vlak. U zit dag en nacht achter uw computer, niet gezond, u zou wat meer aan uw persoonlijke gezondheid kunnen doen door uw hoofd vrij te maken. Al die stress die uvoor uzelf op deze manier opwerpt zou u niet moeten willen. Door zo vaak te reageren zoals u doet is uw geloofwaardigheid inmiddels flink geslonken. Het lijkt meer op dwangmatig overal op reageren. Kortom, denk aan uw gezondheid, begin bij uzelf, 99, 9999% van de veehouderij doet dat ook politiek!

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.