Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Gebruik buitenlandse melkveerassen blijft groeien

Arnhem - Sinds 2003 is het gebruik van buitenlandse melkveerassen ongeveer vertienvoudigd, namelijk van 25.000 inseminaties tot 265.000 inseminaties. Dat blijkt uit gegevens van fokkerijorganisatie CRV.

Uit de jaarstatistieken van CRV blijkt dat in 2007 het totaal aantal inseminaties met buitenlandse melkveerassen ten opzichte van alle inseminaties met alle melkveerassen 3 procent was. Nu is dat bijna 12 procent. De Holstein is nog altijd goed voor 2,16 miljoen van de totaal 2,47 miljoen inseminaties.

Van de buitenlandse melkveerassen ziet Fleckvieh de afzet toenemen tot 96.774 inseminaties. Het Montbéliarde ras is het tweede qua omvang met 75.331 inseminaties. Voor Brown Swiss groeit de afzet van 28.626 naar 37.719 inseminaties. En de Jersey groeit procentueel enorm, maar in absolute aantallen is dit ras nog het kleinst met 5.929 inseminaties.

Alleen de groep Scandinavisch roodbont kampt met een daling. In het Scandinavisch roodbont zijn Deens, Noors en Zweeds roodbont verzameld. De Deense roodbonten groeien nog naar 4.273 inseminaties en de Noorse roodbonten naar 16.415 inseminaties. Maar de Zweedse roodbonten zien een terugval  van 7500 inseminaties tot 28.852 inseminaties.

Laatste reacties

  • tinus888

    'Alleen de groep Scandinavisch roodbont kampt met een daling'
    de fokkerij bij crv is net een friese staartklok; heen en terug

  • Jongman

    Wie voor betrouwbaarheid gaat gaat voor eigen Nederlandse stieren. Wie kruisen wil kan het beste met MRIJ doen. Niets gaat boven eigen stieren van eigen bodem. Financieel de beste keus.

Of registreer je om te kunnen reageren.