Rundveehouderij

Nieuws 2734 x bekeken 11 reacties

Flynth: kosten stijgen onverminderd door

Arnhem – De kosten in de melkveehouderij zijn van 2010 tot 2014 gestegen met gemiddeld 22 procent. De kritieke melkprijs ligt daardoor nu op krap 38 cent. Dat blijkt uit een analyse van de jaarresultaten van de eerste 500 melkveebedrijven over 2013 door accountantskantoor Flynth.

De toegerekende kosten zijn vanaf 2010 gestegen van 12,7 cent per kilo melk, naar 17 cent per kilo melk in 2013. De toegerekende kosten zijn de uitgaven die rechtstreeks samenhangen met de productie van melk. De voerkosten zijn hierin de belangrijkste stijger.

De totale voerkosten zijn in vier jaar tijd gestegen van 7,6 cent naar 11,5 cent per kilo per kilo melk. Of van 646 naar 978 euro per koe (met 8.500 kilo melk) per jaar, een stijging op bedrijfsniveau met 33 mille. Op de bedrijven bestaat gemiddeld twee derde van de voerkosten uit krachtvoerkosten. Deze stegen van gemiddeld 5,4 cent naar 8,1 cent per kilo melk. De kosten per kilo melk van natte bijproducten stegen in dezelfde periode van ruim een halve cent tot bijna 1 cent per kilo melk. Ook de ruwvoerkosten stegen met bijna 50 procent van 1,2 naar 1,7 cent per kilo melk.

Opvallend is dat de totaalkosten voor diergezondheid, fokkerij, strooisel en mestafzet niet gestegen zijn in de afgelopen vier jaar.

De vaste kosten uitgedrukt per kilo melk stegen in vier jaar tijd van 11,9 naar 13,1 cent per kilo melk. Per bedrijf een stijging van 20.000 euro. De vaste kosten hebben onder meer betrekking op gebouwen, machines, loonwerk en diverse algemene kosten.

Het gemiddelde bedrijf in de analyse groeide tussen 2010 en 2013 met 82.000 kilo naar 852.000 kilo melk. Vergroting van de bedrijfsomvang kan schaalvoordelen opleveren in de vorm van kostprijsverlaging, maar dat ziet Flynth in de cijfers niet terug.

Laatste reacties

 • landboer

  vergroting van de bedrijfsomvang werkt kostprijsverhogend!

 • simpel boerke

  Landgoed, klopt, maar 10 jaar niets doen werkt ook kostprijsverhogend. Aan jou de vraag wat te doen om te blijven

 • boerderij12

  wel blijven rekenen

 • wmeulemanjr1

  Groeien is heftig, ook in de cijfers? Alleen ziet je con-collega die niet.

 • farmer135

  zo zie je maar dat de melkprijs van nu gewoon nodig is, en niks overdreven hoog.....

 • Mels

  Kostprijs maak je zelf. Wie allleen naar de buurmans buitenkant kijkt heeft zijn kostprijs nooit in de hand aangezien de buurman niet de knip van binnen zal laten zien. Investeer naar eigen inzicht en dat is de laatste jaren ver te zoeken aangezien de banken en voorlichters zo`n beetje zeiden waarin en hoe er geinvesteerd diende te worden. De schrale vruchten plukt men tzt uiteraard zelf en ook dan zullen er weer banken en voorlichters opstaan die u weer de weg wijzen. Afijn de enige wijzen kwamen uit het oosten en de rest moet je ZELF bedenken,niet een ander.

 • HJ O R

  Zo is het maar net Mels.

 • Sjaak

  Dat hebben we dan toch maar weer mooi voor elkaar gekregen met z'n allen....schaalvergroting en kostprijsvergroting!
  Een kritieke melkprijs van 38 cent...je vraagt je af of de melkveehouderij nog wel bestaansrecht heeft in Nederland.
  Ter vergelijk; in Ierland, waar ze wél de derogatie toegewezen hebben gekregen, realiseren ze een kritieke melkprijs van 23 cent, terwijl de huidige melkprijs 39 cent bedraagt.

  Dat is pas een 'zachte landing' en je voorbereiden op een quoteringvrije periode!

 • Jaap39

  Gemiddelde quotum in analyse 852 ton. Dat is toch nou niet de groep bedrijven die het meest geïnvesteerd hebbe
  Kijk maar eens naar de post privé, vaak te hoog.

 • wmeulemanjr1

  Lekker leven willen de meeste boeren niet dan? We willen allen toch een leuke melkprijs die nu toch eens wat langer aanhoud, we werken toch niet voor een soort 'proefproject' hoe diep je elke keer kunt gaan bij een keer weer zakkende melk melkprijs. Laat de melkprijs gewoon in de 'benen' blijven, nu liever eens wat langer!

 • Jaap39

  Meuleman, ik bedoel eigenlijk dat er in de vaak 2 gezinnen oud en jong moeten rondkomen van een dergelijk bedrijf.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.