Rundveehouderij

Nieuws 3728 x bekeken 6 reacties

Drijfmestanalyse levert 60 euro per hectare gras op

Apeldoorn - Gericht bemesten kan alleen als ook een drijfmestanalyse aanwezig is. De kosten daarvoor betalen zich altijd terug, stelt Agrifirm Feed in Apeldoorn.

Rekenen met de gemiddelde samenstelling van rundveedrijfmest is een onbetrouwbare basis voor de bemesting van grasland. Zo varieert de hoeveelheid stikstof tussen 3,4 en 4,6 kilo per ton. Bij een mestgift van 25 kuub per ha kan dit verschil oplopen tot 30 kilo stikstof per hectare.

Agrifirm becijfert dat bij 50 kuub drijfmest per hectare per jaar het verschil in stikstofgift kan oplopen tot 60 kg stikstof per hectare. Bij een prijs van 1 euro per kilo kunstmeststikstof kan dat dus een besparing geven van 60 euro per ha.
Bevat de mest weinig stikstof, dan wordt te weinig effectief stikstof aangewend. Dat geeft opbrengstderving. Meerjarig onderzoek toont een respons per kilo stikstof van circa 7,5 kilo drogestof gras. Bij aanwending van 50 kuub drijfmest per hectare betekent dit een opbrengstdaling van 450 kilo drogestof en bij kosten van €0,15 per kilo drogestof levert dat een opbrengstderving van €67,50 per hectare. Voor een gemiddeld bedrijf met 40 hectare grasland betekent dit een opbrengstderving van ongeveer 2.700 euro.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Erg flauw om met opbrengstderving te komen bij te weinig strooien en niet met een opbrengstverhoging bij te ruim bemesten. Dit is gewoon slecht rekenwerk met het doel om boeren op te lichten.

 • alco1

  Als je nou zorgt dat er ruim bemest kan worden hebben we altijd de hoogste opbrengst. Maar dat is een utopie, want dan hebben al die adviseurs geen werk.
  Zolang Fosfaat en Stikstof gezien worden als afvalstoffen zal hier geen verandering in komen.

 • minasblunders1

  Eerst en vooral moeten we af van die belachelijke term 'uitspoeling'. Deze 'uitspoeling' is een oplossing voor stikstof en fosfaat die we niet meer terug kunnen vinden. Echter, deze 'uitspoeling' wordt gecreëerd door organische mineralen af te trekken van anorganische mineralen.

 • alco1

  En dat is dus niet klinkklaar voor iedereen duidelijk te maken, hoewel bij gesloten bedrijven 'Mineraal Gaten' vallen, maar dat zal wel illegaal afgevoerd zijn wordt er dan gezegd.

 • minasblunders1

  Tja Alco, dat is al net zo'n onzinnige 'oplossing' als de 'uitspoeling'. Ook hier snapt men niet dat we te maken hebben met omzettingen van de ene leefwereld naar de andere. Het is en blijft een bende die mestwet. We hebben immers te maken met de beroemde Wageningse rekenregels. Echte wetenschappers werken met algemeen bindende rekenregels.

 • landboer

  Volgens mij heb je er weinig aan als je weet wat er in je mest zit, je zult het er gewoon mee moeten doen.Het ruwvoer is duur en de bemestingsnormen zo krap dat je gewoon wat je mag strooien ook moet strooien.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.