Rundveehouderij

Nieuws 14 reacties

Dijksma doet oproep aanpassen vetcorrectie

Den Haag – Nederland gaat in Brussel opnieuw een oproep doen om de vetcorrectie in het zuivelbeleid aan te passen. Die toezegging deed staatssecretaris Sharon Dijksma tijdens een debat in de Tweede Kamer.

VVD-Kamerlid Helma Lodders heeft staatssecretaris Dijksma gevraagd om in Brussel te pleiten om de vetcorrectie aan te passen. Met het aanpassen van de vetcorrectie zou Nederland minder superheffing hoeven te betalen, omdat het melkquotum dan minder ruim wordt overschreden. Dit draagt ook bij aan een zachte landing voor de zuivelsector, wanneer in 2015 het melkquotum wordt afgeschaft.

Eurocommissaris Dacian Ciolos heeft eerder aangegeven geen belangstelling te hebben om de vetcorrectie aan te passen. Maar omdat er nu mogelijk meer lidstaten zijn die de vetcorrectie aan te passen, gaat Dijksma het opnieuw proberen. "Steeds meer landen pleiten voor een zachte landing bij beëindiging van het melkquotum in 2015", zegt  Dijksma. Ze wil druk blijven houden op de Europese Commissie op dit punt.
Vorige week gingen negentien landbouworganisaties afkomstig uit negen lidstaten in gesprek met de Europese Commissie over de vetcorrectie. Uit dat gesprek bleek dat de Commissie de vetcorrectie niet wil aanpassen, omdat er geen politieke meerderheid is. Negentien landen zijn tegen het aanpassen van de vetcorrectie, omdat ze dit zien als een directe opheffing van het quotumsysteem.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  Ze kan zich beter druk maken om de derogatie. Moeten we dan eind april nog een plan/bemesting maken?

 • Sjaak

  'Negentien landen zijn tegen het aanpassen van de vetcorrectie, omdat ze dit zien als een directe opheffing van het quotumsysteem.'

  Waarschijnlijk is dat ook zo, maar wat is het probleem....?
  Of zijn die negentien landen überhaupt tegen het opheffen van het quotumsysteem, dan is die afwijzing wel te begrijpen...

  Alles overziend, kan ik me wel voorstellen, dat er nú felle weerstand is, maar dat heeft alles te maken met het mislopen van de superheffing (inkomsten voor de EC) en niks, maar dan ook niks met het verdwijnen van het quotumsysteem / c.q. wijzigen van marktregulering!

 • info58

  die resterende landen melken het quotum toch niet vol dus directe opheffing van het quotumsysteem speelt in het geheel niet

 • Trot

  superheffing betalen moet worden voorkomen mestafzet zijn geen koste ,kunnen we dan mooie betalen van de vet correctie komende winter geen voer hebben we gen superheffing alleen nog mest afzet kosten weer geen voer

 • Snel

  Ze spant zich wel in voor de rundveehouderij maar voor de varkenshouderij steekt ze geen poot uit. Nu weten we waar we staan, of we luisteren of niet ze doet toch wat ze wil dus hoeven we ons ook niet meer aan de Haagse regels te houden.Doei

 • Jongman

  Alle kleine beetjes helpen

 • koestal

  geen schijn van kans ,Brussel kan dat geld zelf goed gebruiken

 • maatje 1904

  he Trot ga maar weer naar school, wat een belabberd taalgebruik.

 • tessa2010

  Snel,zo is het maar net! De melkveehouderij klaagt direct bij lagere prijzen (is de melkprijs goed,dan klaagt men weer over te hoge voerkosten). De varkenshouderij heeft al jarenlang een op en neer gaande prijstendens,en daar wordt in Den Haag niks aan gedaan! Ik hoop dat de varkensboeren ook eens mogen genieten van een lange periode van hoge prijzen,want deze ondernemers tonen LEF om door te gaan!!!

 • Mozes

  Tessa2010, die lange periode van hoge prijzen zullen nooit komen. De prijs in namelijk alleen voor de Nederlandse varkensboer te laag. In andere Europese landen rendeert de varkenshouderij prima bij de huidige prijs. We zien in andere landen de varkenshouderij groeien bij dezelfde prijs als waarbij de Nederlandse boer het hoofd nauwelijks boven water kan houden.

 • info48

  Ze weet bij voorbaat dat dit geen enkele kans van slagen heeft, maar voor de buhne tracht ze zo haar Echte beleid een beetje te verdoezelen ( boer uit Nederland weg ten faveure van Distributieland, Schiphol, Lelystad en Rotterdam mogen onbeperkt groeien....niks millieu,stank of geluidhinder...... en NIEUWE natuur natuurlijk.

 • bontrup holding

  Wij zijn nog het enige land dat boete betaald aan Brussel Wilders heeft het niet altijd gelijk maar...... vaarwel zeggen tegen Brussel zoals hij bepleit zou hier wel passen .Onze brandstof prijzen zijn in de melk quotum periode met 400% gestegen De gemiddelde melk prijs met 4 cent, het land van melk en honing .Maar niets voor hen die 7dagen in de week het werk doen en zich diep in de schulden hebben gestoken Het quotum van de olie producenten werkt beter. Wij hebben en dan bedoel ik..Ik heb de laatste twee jaren al meer dan 6 miljoen moeten doneren aan dit spel daar komt normaal nog wel 2,5 milj Ik denk dat voor veel minder de publieke opinie gestuurd kan worden om afscheid te nemen van dit soort rare oplossingen. Dijksma begrijpt dit .Ik hoop dat ze door zet . Nu de melkprijs even iets hoger is denken vele onder ons dat het goed komt.. Vergeet het maar na de nodige investeringen zakt de prijs weer in 2015 als er geen weg meer terug naar een armoedige hoogte en de boer hij ploegde voort hij zal wel moeten. groetjes uit oekraine

 • koestal

  boeren melken hier in de buurt tegen de klippen op ,alsof de quotering al voorbij is !

 • jos2

  welke vetcorrectie bedoeld die eigenlijk.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.