Rundveehouderij

Nieuws 1507 x bekeken

Denkavit ziet resultaat 2012 stevig dalen

Voorthuizen - Denkavit Internationaal, fabrikant van kalver- en ander jongdiervoer, heeft over 2012 een flink lagere winst geboekt dan over 2011. Dit blijkt uit gedeponeerde jaarcijfers.

Het bedrijfsresultaat voor belastingen daalde van 14,8 miljoen euro naar bijna 2,3 miljoen in 2012. Het resultaat na belasting daalde van 11 miljoen naar ruim 2,3 miljoen euro. De omzet steeg met 48 miljoen euro van bijna 524 naar 572 miljoen euro.

Op het eerste gezicht lijkt dit vooral een gevolg van fors hogere grondstofkosten, maar dat is niet het hele verhaal. Denkavit greep 2012 aan om flink te investeren en het productpakket te veranderen. Daarbij werden ook weer meer plantaardige grondstoffen gebruikt, wat hielp om de kosten in de hand te houden. Tegelijk wist Denkavit het omzetvolume sterk te vergroten. Het verwacht in 2013 meer vruchten te plukken van de aanpassingen.

Niet alle ondernemingen in de kalversector bleven in 2012 uit de rode cijfers. Handelaar Arie-Jan van Dam uit Hurdegaryp zag de netto omzet fors stijgen, van 113,7 naar 131,4 miljoen euro. De kostprijs van de omzet steeg echter sterker, terwijl diverse andere kosten pijn deden. Al met al resulteerde een verlies van ruim 150.000 euro , tegenover een netto-winst van ruim 1,2 miljoen euro in 2011.

Hier tegenover deed handelaar en slachterij Paridaans en Libregts het beter. Het verhoogde de omzet van 306 naar 312 miljoen euro  en zag de winst licht stijgen van bijna 2,9 naar 3 miljoen euro, vooral dankzij een goede kostenbeheersing en nieuwe afzetmarkten. Wel stegen de voorraden, maar dat is voor een moeilijk jaar als 2012 niet vreemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.