Rundveehouderij

Nieuws 495 x bekeken

Dairy America stopt met verkoop poeder via Fonterra

Fresno - Zuivelorganisatie Dairy America neemt vanaf 1 augustus 2014 zelf de export van mageremelkpoeder ter hand. Het zegt de sinds 2001 bestaande overeenkomst met Fonterra daartoe op. Dit hebben beide bedrijven bekend gemaakt.

Het beëindigen van de overeenkomst hing al enige tijd in de lucht. De Amerikaanse zuivel wordt zelf steeds actiever op de wereldmarkt en exporteert de laatste jaren grote volumes (magere)melkpoeder, kaas en boter naar onder meer Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika.

Dairy America is met 45 procent van het exportvolume van mageremelkpoeder een van de grootste aanbieders. Het is een coöperatie van 4 zuivelcoöperaties in 4 deelstaten van de VS. De grootste van de 4 is California Dairies Inc. Het aantal deelnemers in Dairy America was groter, maar onder meer Dairy Farmers of America (DFA) heeft zich afgesplitst.

Hoyt Huffman, de topman van Dairy America, stelt dat nu de tijd is aangebroken om zich los te maken van Fonterra. "We vergroten onze productie voor de wereldmarkt en zien dat het nu het goede moment is om zelf onze koers uit te zetten. Wij willen onze klanten rechtstreeks gaan benaderen."

Voor Fonterra lijkt het afhaken van Dairy America een tegenvaller, maar verkoopdirecteur Tim Deane stelt dat het verlies van het contract in dollars uitgedrukt 'niet bijzonder groot' is. Volgens hem komt het nieuws niet als een verrassing en was het al 12 maanden van tevoren ingezet. Het zou ook niets te maken hebben met de negatieve publiciteit in het voorbije jaar rond Nieuw-Zeelandse zuivelproducten.

Het lijkt erop dat Dairy America voorlopig nog wel melkpoeder blijft aanbieden via het Global Dairy Trade-platform (GDT) van Fonterra, maar absolute duidelijkheid hierover is er niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.